Hafif kar yağışlı

27 yıl aynı kararlılık ve azimle

| Haber Girişi: 17 Şubat 2025 13:46 | Son Güncelleme: 17 Şubat 2025 13:46 A A

Gazeteabc/ Haber: Adiviye Elbaş27 yıl boyunca Bursa halkını güvenli ulaşım sağlayan BURULAŞ’ın 27. kuruluş yıldönümü Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından BURULAŞ’ın ana binasında kutlandı. Gerçekleşen kutlamaya Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Eski Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker, Eski Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, BURULAŞ Genel Müdürü Fahrettin Beşli, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, BESOB Başkanı Fahrettin Bilgit, CHP Osmangazi İlçe Başkanı Raşit Gürbüz, CHP Yıldırım İlçe Başkanı İlhami Gün, eski Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe,Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş katıldı.

Asıl patronumuz Bursalılar

BURULAŞ Genel Müdürü Fahrettin Beşli: “Biz bursa büyükşehir belediyesinin bursalıları karada ve denizde şehir içinde şehirlerarası yolcu taşıma vazifesini yerine getiren iştirakiyiz. 27 yıl önce bursadaki dolmuş minibüs otobüsten oluşan toplu taşımacılığı daha yüksek bir kapasiteye taşımak amacıyla burulaş kuruldu. Burulaş 1998 de kurulduktan sonra hızlıca asli vazifesini yerine getirmeye başladı. 4 yıl sonra 17 km hat üzerinde 17 araçlar hizmete başladı. Burulaş kuruluşundan bu yana, 24 yılın sonunda toplamda 1954 araçla yılda 330 milyon yolcu taşımaktadır. Bursa’nın yolcusunu taşırken, haliyle trafiğini, yapısını, çevresini ve enerji tüketimini birçok başlık altında etkiliyoruz. Ancak en çok da Bursalıları etkiliyoruz. Bu nedenle, önceliğimiz asıl patronumuz dediğimiz Bursalılar. 10 ay önce bayrağı teslim aldığımızda, Bursa’yı daha ileriye götürme taahhüdüyle yola çıktık. Asıl patronumuz Bursalıların kendisine görev ve yetki tevcih ettiği, iradesini vücut bulduğu Sayın Başkanımız Mustafa Boz Bey’in insan odaklı felsefesiyle, bütün Bursa’yı gülümsetme iddiasıyla görevimizi kurguladık. Bursa’yı gülümsetmenin öncelikle bu hizmeti gören, iş görenlerin gülümsemesiyle başlamasını esas aldık ve önceliğimizi ona verdik. Verimli ve bereketli topraklar gibi bu ilgiyi, desteği ve motivasyonu, bugün ekip arkadaşlarımızın ortaya çıkardığı eserle hep birlikte görüyoruz. Hem yıl dönümünü kutlamak hem de kendimizi size takdim etmenin heyecanındayız.” dedi.

Bursa’da hafif raylı sistem kapasitesinde bir raylı sistemin oluşturulmasını sağladık

Eski Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker: “Rahmetli belediye başkanımız Ekrem Barış, Bursa’da raylı sistemin ilk gündeme getiren başkandı. Ben, o dönemde DSİ Bölge Müdürü olarak İstanbul içme suyu projesiyle ilgileniyordum. Barajlar yapıyorduk ve bu süreçte İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin raylı sistem projeleri hakkında da bilgi sahibi oluyordum. Bazı toplantılara katılarak raylı sistemin ne olduğunu öğrenmiştim. Bir gün Ekrem Bey’i İstanbul’a götürdüm. Orada raylı sistemler hakkında daha detaylı bilgi aldık. Raylı sistemler, kapasitelerine göre isimlendiriliyor: en düşük saatlik kapasiteye sahip olan tramvay, ardından hafif raylı sistem ve en sonunda metro geliyor. Bursa’nın nüfus büyüklüğüne göre, DSİ olarak belirlediğimiz yolcu sayısına dayanarak, Bursa’da hafif raylı sistem kapasitesinde bir raylı sistemin oluşturulmasını sağladık. Ekrem Bey, benim hem lisede hem üniversitede arkadaşım olan bir inşaat mimarıydı. Üniversite yurdunda beş yıl yan yana kaldık ama politik olarak rakip olduk. Saray projesini başlattı ve heykelden başlayıp saray bölgesinde biten on-on buçuk kilometrelik bir hattın ihalesini yapmak üzereydi. Tam seçim kampanyası sırasında, kendisinden rica ettim: “Lütfen bu sözleşmeyi imzalama. Seçimi kazanırsan, atacağım imza bu olsun. Ama başkası kazanırsa, ona bir şans ver.” Bu önerimi kabul etti ve sözleşmeyi imzalamadı. 

Bu düzen, Bursa’daki trafik sorununu halledecektir

Seçimi kazandım ve ilk önüme gelen dosya bu saray dosyasıydı. Heykelden başlayıp belirttiğim seviyede bitecek olan bu projede yetmiş yedi adet vagon alınacaktı. İstanbul’daki raylı sistemle ilgili bilgilerim, içme suyu projesi sırasında edinmiştim. Avrupa’daki raylı sistemler hakkında da bilgi sahibi oldum ve oraya giderek tanıştık. 77 vagon alımı ile ilgili olarak, belediye başkanı geldiğinde orada konuşurken, Birlik Başkanı bana bir İngiliz profesör gönderdi. Bu profesör, imar planlarımızı ve nüfus etütlerimizi inceledi. Şehrin yerleşimlerine göre doğuya iki hat, batıya iki hat ve kuzeye bir hat olacak şekilde raylı sistem önerisinde bulundu. İlk adımımızı doğu-batı istikametinde atmamız gerektiğini belirtti çünkü nüfusun ağırlığı orada bulunuyordu. Bu planı ortaya koyarken, Bursalıların toplu taşıma sistemine geçiş yapması gerektiğini vurguladı. Avrupa’nın büyük kentlerinde olduğu gibi, özel araç tıkanıklığının önlenmesi için otobüs altlarını kaldırıp, aktarmalı bir ulaşım sistemi oluşturulmasının önemini dile getirdi.  Benim Sayın Başkan’dan istirhamım, gelin profesörün önerisine bir adım atın. Bursalıları aktarmalı bir şekilde seyahat etmelerini sağlayacak bir sistem geliştirin. Her sabah Mudanya yolundaki sıkışıklığı görüyorum; OSB’deki işlerle gidenler bir buçuk saatten fazla yolda geçiriyor. Oysa toplu taşıma ile gitseydiler, zaman kaybı yaşamazlardı. Başkan’a önerim, gelin ilk adımı OSB yönetimiyle başlatalım. OSB yönetimi servislerini kaldırsın, siz otobüs hatlarını koyarak fabrika çalışanlarının aktarmalı bir şekilde OSB’ye gelmesini sağlayın. Bu düzen, Bursa’daki trafik sorununu halledecektir. Buna inanıyorum.” dedi.

Kimse inanmadı, “uymaz, sıkıntı çıkar” dediler

Eski Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe: “Bursa. Ulaşım, en önemli konulardan biri olduğu için BURULAŞ’tan başlayalım. İlk günden beri buradayız. Sayın Başkanım, Erdem ANAP döneminde başkandı. Biz de onun yanında meclis üyesiydik; muhalefet yapıyorduk ama yapıcı muhalefet yapıyorduk. Sayın Başkanım burada. Kuruluşunda ben de Refah Partisi’nden Büyükşehir Meclis Üyesi ve grup sözcüsüydüm. Daha sonra Fazilet Partisi, ardından Osmangazi Belediye Başkanlığı ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevlerinde bulundum. Yirmi beş yıl boyunca her karara imza attık ve bu gelişmeleri hep birlikte yaşadık. Bu yüzden bu heyecanı duyuyorum. Bu arkadaşlarla birlikte olmak bizim için büyük bir mutluluk. Tekrar, en kötü günümüz böyle olsun diyorum inşallah. Siyaset, ülkeye ve insanlığa hizmet etmek, insanların mutlu olması için çalışmak gerçekten çok güzel ve anlamlı. Bizler de bu yolda yarım asırdır koşturuyoruz. Özellikle yerel yönetimler ve belediyecilik bu konuda çok daha önemli. Kendi şehrine, doğduğu ve büyüdüğü şehre hizmet etmek elbette çok anlamlı. Her köşesinde hizmeti ulaştırabilmek büyük bir heyecan. Belediyecilik denince, büyükşehirlerde metropoliten kentte en önemli konu ulaşım. Ulaşım deyince de tabii ki BURULAŞ. Biz burayı devraldığımızda, Sayın Başkanımızın yaptığı gelişmelerden sonra en çok karargah olarak burayı kullandık. Özellikle mühendislerden oluşan bir yönetim olarak BURULAŞ bizim karargahımızdı. İlk günden itibaren burada gece gündüz arkadaşlarımızla çalıştık. Bursa’nın başına geldiğimizde ihalesi yapılan vagonlar klimasızdı. Biz bunları klimalı yapacağız dedik. Kimse inanmadı, “uymaz, sıkıntı çıkar” dediler. Ama biz yaparız, olur dedik ve sonunda yapıldı. Bu, BURULAŞ kadrolarıyla birlikte gerçekleşti. Tekrar teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.

BURULAŞ gerçekten tarih yazdı

Daha sonra bu sarayın iyi ki kurulduğunu, iyi ki var olduğunu düşünüyorum. Başkanımıza ve emeği geçen herkese tekrar teşekkür ediyoruz. Bugün Bursa, ulaşılabilir bir şehir haline geldiyse, bu BURULAŞ’ın eksiklikleri ve katkıları sayesindedir. Kestel’e ulaşım, tramvay hatlarının yapılması hep BURULAŞ ile birlikte oldu. Yerli tramvayların ve yerli vagonların yapılması da yine BURULAŞ ile gerçekleşti. Bu gerçekten büyük bir hamleydi. Yetmiş sekiz tane yerli vagonun yapılması bize yüz yirmi milyon euro kazandırdı; bu da iki tane stadyum parası. BURULAŞ gerçekten tarih yazdı. Karada, denizde, havada; İstanbul’da ulaşımın aksaması, İDO’nun burada yabancılara ihale edilmesi ve daha sonra burada oyu kurmak zorunda kalmamız hala devam ediyor. Teşekkür ederiz. Helikopter seferleriyle İstanbul’un gölgesinde kalan Bursa’yı vizyon kenti yapma hedefimiz vardı. Uçak seferlerimiz başlamıştı ve herkes buna imrenmişti ama sonradan kaldırıldı. İnşallah tekrar başlatılır. Şehirler arası ulaşımda büyükşehir büyüyünce, on yedi ilçe olunca ilçe terminalleri ve bütün terminaller burada bağlandı. Diğer konular gibi makine, ekipman kiralama ve araç kiralama kısmında BURULAŞ büyüdükçe büyüdü. İnşallah büyümeye devam edecek çünkü yapacak çok işi var. Ulaşım performansı demek, Bursa’nın gelişimi demektir. Bugüne kadar verilen emeklerden dolayı tüm emek veren arkadaşlarımıza tekrar teşekkür ediyorum. Şimdiden sonraki çalışmalarınızda başarılar diliyor, hepinize saygılar sunuyorum.” şeklinde konuştu.

Ben Burulaş’ın bugünü, yarınıyım

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey: “Bugün burada Bursamızın ulaşımını daha modern, daha çevreci ve daha erişebilir hale getirme hedefiyle yolculuğuna devam eden Burulaş’ın yirmi yedinci yılını kutluyoruz. Biraz önce yirmi dört yıldır çalışan bir arkadaşımız heyecandan burada konuşamadı. Duyguları çok farklıydı. Belki daha fazla duygusal olanlar da vardır. En yeni çalışanımız da duygularını ifade etti; “Ben Burulaş’ın bugünü, yarınıyım,” dedi. Bu çok anlamlı bir ifadeydi. Burulaş’ın çalışanları, ileriye dönük olarak Burulaş’ın yarınını hazırlama konusunda duyarlıdır. Sürekli eğitim sistemiyle, güvenli bir şekilde yolcuları bir yerden bir yere ulaştırmanın yanı sıra, araçların bakım ve onarımlarında da teknik bilgilerini yenileyerek, o araçların güvenli bir şekilde sahada olmasını sağlıyorlar. Bu nedenle bu çabalar gerçekten takdirle karşılanacak. Burulaş bir ulaşım şirketi olmanın ötesinde, kentimizin büyümesine ve modernleşmesine de çok katkı sağlayan önemli bir yapıdır. Ulaşım, kentlerin can damarlarından biridir. Her iki başkanımızın da belirttiği gibi, ulaşım çok önemlidir. Bir aksaklık olursa herkesin yaşamı etkilenir. Bu sebeple Burulaş’ın sistemli çalışması, doğru çalışması ve sürekli açık olması son derece önemlidir. Bizler de bunu bilen ve farkında olan bir yapı oluşturduk.

Hedefimiz, Bursa’daki ulaşım sorununu en aza indirmek

Göreve geldiğimiz günden itibaren, daha önceki yapılan çalışmaların üzerine bir şeyler koyma çabasıyla birçok projeyi hayata geçirmeye başladık. Hem filomuzu gençleştiriyoruz hem de toplu ulaşım sistemimizi daha konforlu ve erişilebilir hale getiriyoruz. Yeni alacağımız körüklü araçlarla, iki adet çift katlı otobüsle ve üç adet elektrikli otobüsle ulaşım ağımızı güçlendirmeyi planlıyoruz. Hedefimiz, Bursa’daki ulaşım sorununu en aza indirmek. Sorunun tamamen biteceğini elbette beklemiyoruz, ancak en aza indirmek hepimizin sorumluluğu. Ayrıca yirmi adet sekiz metrelik otobüsle de şehir içinde trafiği rahatlatmayı hedefliyoruz. Üçevler’de batı otobüs garajı gibi projelerle bu hedeflerimizi daha da ileriye taşımayı planlıyoruz. Ulaşımın sürdürülebilir ve çevreci olması önceliklerimiz arasındadır. Bunun için de elektrikli otobüsleri filomuza katmayı ve karbon salınımını azaltmayı hedef olarak seçmiş bulunuyoruz.

Bu girişim Bursamızın ekonomik gücünü artıracaktır

BURULAŞ olarak, işte bu noktada Bursamızın deniz ulaşımında yeni bir sayfa açıyoruz. Özellikle körfez içi şu anda İstanbul’a giriş gelişler var. Ancak, körfez içindeki ulaşımı geçen yıl bir deneme yaptık ve talep olduğunu gördük. Bu yıl iki tane kruvazör gemi alarak burada körfez içi ulaşımı başlatıyoruz. Bu girişim sadece turizmi değil, aynı zamanda Bursamızın ekonomik gücünü de artıracaktır. Hedefimiz şudur: Uludağ’dan çıkan bir kişi, aktarmayla İstanbul’a kadar gidebilecek bir güzergah oluşturmak. Ya da İstanbul’dan binen bir kişi, aktarmayla araçlarla en son teleferikle Uludağ’a kadar çıkabilecek bir organizasyon yapısını kurmaktır. Kentimizde yaşayan her bireyin ulaşım hakkını gözetiyoruz. Tüm vatandaşlarımızın, özellikle de özel gereksinimli bireylerin ulaşımda karşılaştıkları zorlukları biliyoruz. Bu konuda çözümlerimiz var ve sürekli olarak iyileştirerek, onların da güvenli bir şekilde bir yerden bir yere ulaşmalarını sağlıyoruz.

Geleceğimiz için, çocuklarımız ve torunlarımız için

Şoförlerimize güvenli sürüş eğitimi vererek, yolcularımızın güvenliğini en üst seviyeye çıkarmayı arzu ediyoruz. Sürekli eğitim son derece önemlidir. Ayrıca, işaret dili eğitimleriyle de işitme engelli vatandaşlarımızın toplu ulaşım sürecinde karşılaştıkları iletişim sorunlarını ortadan kaldırıyoruz. Yaz kış, sistemlerimizi geliştirerek herkes için daha konforlu yolculuk deneyimleri sunmaya çalışıyoruz. Her bir vatandaşımızın güvenli, rahat ve engelsiz bir ulaşım deneyimi yaşaması için durmaksızın, yirmi dört saat ve üç yüz altmış beş gün çalışmaya devam ediyoruz. Geleceğe yatırım yapmanın sadece altyapı projeleriyle olmayacağını biliyoruz. Aynı zamanda doğaya, sürdürülebilirliğe ve çevre dostu enerji kaynaklarına da yatırım yapmak zorundayız. Geleceğimiz için, çocuklarımız ve torunlarımız için temiz bir çevre bırakmalıyız. Bunun en güzel örneklerinden biri de yukarıda bulunan güneş enerji santralidir. Yaklaşık olarak bin üç yüz yetmiş beş kilovat gücünde ve yıllık bir buçuk milyon kilovat saat enerji üretimi hedefleyen bu santral, BURULAŞ’ın çevreci ve sürdürülebilir bir gelecek vizyonuna olan bağlılığını ortaya koymaktadır.

Burulaş bugünün değil geleceğin ulaşımı

Hem doğayı koruyor, hem de ulaşım maliyetlerini azaltarak sürdürülebilir bir finansal yapı oluşturmaya çalışıyoruz. Çünkü biz biliyoruz ki Bursa’nın geleceği temiz enerjide yatmaktadır. Kentimizin ulaşım altyapısını güçlendirirken finansal dengeleri de değerlendirmek zorundayız. Bir buçuk milyar liralık vergi ve SGK borcunu yapılandırarak bugüne kadar Burulaş’ın dört yüz elli milyon lirasını borç olarak ödemiş bulunuyoruz ve borcumuzu azaltarak bu süreci yönetmeye çalışıyoruz. Çünkü finans ve finans yönetimi, şirketlerde son derece önemlidir. Bu nedenle bu konudaki hassasiyetimizi sürdürülebilir biçimde uygulamaya çalışıyoruz. Bizler toplu taşımayı sadece bir hizmet olarak değil, sosyal adaletin ve kent hakkının bir gereği olarak görüyoruz. Burulaş, sadece bugünün değil, geleceğin de ulaşımını planlayan bir kurumdur. Şimdiye kadar attığımız adımlar yalnızca bir başlangıçtır. Önümüzdeki yıllarda araç sayımızı artıracak ve raylı sistemlerimizi geliştireceğiz. Şu anda proje aşamasında devam eden çalışmalarımız var. Özellikle Çalı ve Demirtaş hattındaki projelerimize başladık. Bununla ilgili detaylı bilgileri önümüzdeki süreçte aktaracağız. Ayrıca, farklı tramvay projelerimiz de var ve bunları hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Şu anda bu projelere hız vermiş durumdayız.

Bunlar elbette ki yetmeyecek

Bunlar yetecek mi? Elbette ki yetmeyecek. Çünkü ulaşım, trafikle birlikte önemli bir sorun olarak karşımızda. Ulaşımı kolaylaştırdığımızda, eğer toplu ulaşım araçlarını her yaştan ve her gelir sahibinin kullanmasını sağlarsak, o zaman trafik de önemli biçimde rahatlayacaktır. Özellikle şehir içindeki servislerin, okul servislerinin ve fabrika servislerinin varlığının trafik sıkışıklığını artırdığını biliyoruz. Bu nedenle, bu konularda atacağımız adımlarda, hep birlikte hareket etmemiz gerektiğine inanıyoruz. Çünkü buna ihtiyaç var. Tüm bu adımlar, ortak akılla ve sizlerin desteğiyle olacaktır. Bugün burada Burulaş’ın yirmi yedinci yılını kutlarken, aslında Bursa’nın geleceğine dair duyduğumuz heyecanı da hep birlikte paylaşıyoruz. Bu yolculukta emeği geçen, gece gündüz çalışan Burulaş çalışanlarımıza, teknik ekibimize, şoförlerimize, yöneticilerimize ve en önemlisi de bizlere güvenen değerli Bursalı hemşehrilerime bir kez daha teşekkür ediyorum.” dedi.

Gündem - 13:46 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.
MKS - Marmara Kimya Sanayi Borusan Liberal