Açık

Gemlik, sokak hayvanları için tek yürek oldu: Yasayı geri çek!

| Haber Girişi: 14 Temmuz 2024 17:19 | Son Güncelleme: 17 Temmuz 2024 12:19 A A

Sokak hayvanlarına ötanazi yolunu açan yasa teklifinin TBMM Başkanlığı’na sunulması sonrası Gemlikli hayvanseverler, kavurucu sıcağa rağmen saat 14.00’da Gemlik Zeytindalı Meydanı’nda hayvanlar için toplanarak yasaya karşı basın açıklaması yaptı.

Yapılan teklifte 17 maddede belediyelere; kuduz, bulaşıcı hastalık veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlar için ötanazi yapılması, yani öldürülmesi yetkisi verileceği biliniyor. Bununla birlikte sağlıklı hayvanların da ötanazi yapılacağı konuşuluyor.

Bu yasa teklifinin ardından Gemlik’in de aralarında bulunduğu ülke genelinde eş zamanlı basın açıklaması yapıldı.

“Niçin doğrudan öldüreceğiz diyemiyorsunuz?”

TBMM’deki vicdan sahibi milletvekillerine seslenilen basın açıklamasında, yasa teklifi ile bütün kedi ve köpeklerin toplanarak bir süre sahiplendirme kılıfı ile bekletilip sonra öldürüleceği iddia ediliyor. “Niçin doğrudan öldüreceğiz diyemiyorsunuz?” diye sorulan açıklamada, “Eğer kamu güvenliği ve toplum sağlığına çok düşünüyorsanız katilleri, canileri, uyuşturucu mafyalarını hedefe koysanıza! Gücünüz bu gariban hayvanlara mı yetiyor? Sokağa çıktığınızda bir köşede size masumca bakan kedinin gözlerine siz de bakabilecek misiniz? Kendi iradesi dışında bu vahşi dünyanıza gelmiş olan kara burunlu bir köpeğin gözlerine bakabilecek misiniz? Milyonlarca kedi köpek öldürülürken, evinize gittiğinizde çoluk çocuğunuzun gözlerine bakabilecek misiniz? Hani hayvanları mal kapsamından can kapsamına almıştınız? Can kapsamına aldığınız bu canların canını nasıl alacaksınız denildi?” denildi.

Tasarıyı hazırlayanlara seslenen hayvanseverler, hayvanların öldürülmesi üzerine verilen emeğin yıllardır kanunun uygulatılmasına verilmiş olması durumunda bugün sahipsiz hayvan üremesinin kontrol altına alınmış olacağını söylediler.

“Bugün bu kanunu çıkarmaya çalışanlar lanetlenecek”

Bakanlık bürokratlarına da seslenen protestocular, “Gönüllü varlığından bu kadar mı korktunuz ki, yerel hayvan koruma görevliliğini kaldırdınız? Şimdi 100 sene önce hayvanları Hayırsız Ada’ya yollayanları lanetliyoruz. 100 sene sonra da bugün bu kanunu çıkarmaya çalışanlar lanetlenecek. Tarih sizi yargılayacak. Andımız olsun ki, size bu hayvanları öldürtmeyeceğiz.” diye konuştu.

Hayvanseverler, daha önce çıkarılan yasalara rağmen gerekenlerin yapılmadığını, atılan hayvanların üremeye ve katliam ve üreme döngüsünün devam ettiğine dikkat çektiler.

“Katliam ve üreme döngüsünü devam ettirecek bu kan kokan yasa teklifini geri çek!”

TBMM’de sorunu ve çözümü gerçek anlamda görebilen aklıselim siyasilerin olduğuna ve TBMM’den tuzaklar içeren bir katliam kanunun çıkmasına geçit vermeyeceklerine inandıklarını kaydeden hayvanseverler, tüm Türkiye ile aynı anda yapılan basın açıklamasını şu şekilde noktaladılar:

“Sayın Cumhurbaşkanına ve milletvekillerine sesleniyoruz. STK’lar ve kamuoyundan gizli hazırlanan, katliam ve üreme döngüsünü devam ettirecek bu kan kokan yasa teklifi geri çekilmelidir. Şimdi hep birlikte haykırıyoruz. Yasayı geri çek! Yasayı geri çek! Yasayı geri çek!”

Gemlik - 17:19 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.
MKS - Marmara Kimya Sanayi Borusan Liberal