İlber Ortaylı genç iş insanlarına tavsiyelerde bulundu
TÜGİAD Bursa Şubesi, Gazeteci Metin Uca’nın moderatörlüğünde Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın katılımıyla, “Genç İş İnsanlarına Tavsiyeler” söyleşisi düzenlendi. Almira Hotel Thermal Spa & Convention Center’de düzenlenen etkinliğe TÜGİAD Genel Başkanı Nilüfer Çevikel, TÜGİAD Geçmiş Dönem Genel Başkanı Anıl Alirıza Şohoğlu, TÜGİAD Bursa Şubesi Başkanı Ahmet Parseker’in yanı sıra mevcut yönetim kurulu ile üyeler ve eşleri katıldı.
PARSEKER, “GELECEĞİN GÜÇLÜ TÜRKİYESİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİN EN İYİSİNİ YAPACAĞIZ”
İlk olarak kürsüye gelen TÜGİAD Bursa Şube Başkanı Ahmet Parseker, “TÜGİAD Bursa ailesi olarak, Cumhuriyetimizin 100’üncü Yıl heyecanını hep birlikte coşkuyla hissettiğimiz bugünlerde, bu güzel akşamda sizlerle bir arada olmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Malumunuz, tüm dünya açısından çok zorlu geçen bir yılı geride bıraktık. Unutmayalım ki her zorluk, aslında yeni fırsatların da anahtarı niteliğindedir. Umuyorum ki 2023 yılı; ülkemiz, iş dünyamız ve TÜGİAD için yeni fırsat kapılarının aralandığı, zorlu global koşullara rağmen hep birlikte başarılı yükselişimize şahitlik edeceğimiz, güzel bir yıl olur. Bugün itibarıyla 900’den fazla üyesi ve yaklaşık 15 milyar dolarlık ihracat hacmi ile ülkemiz ekonomisine büyük güç katan, Türkiye’deki ilk ulusal ve tek uluslararası genç iş insanları derneği olan TÜGİAD, sizlerin de katkısıyla her geçen gün büyümeye ve güçlenmeye devam ediyor. Cumhuriyetimizin kurucusu, ulu önderimizin Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi “Geçmişini bilmeyen toplumlar, geleceğine yön veremez.” Ekonomi, siyaset ve gündem elbette önemli ama bugün bizler, dün, bugün ve yarını konuşacağız; hem geçmişe doğru yolculuğa çıkarken, hem de hocamızın vereceği tavsiyelerle beraber geleceğimize ışık tutmuş olacağız. Dünyanın ve ülkemizin geleceği, gençlerin dinamizmi, heyecanı ve vizyonu ile şekillenecek. Bu yüzden bizler, geleceğin büyük ve güçlü Türkiye’si yolunda her zaman elimizden gelenin en iyisini yaparak, geleceğe katkı sağlama hedefiyle çalışmalarımızı heyecanla sürdüreceğiz.” dedi.
ÇEVİKEL, “EĞİTİME ÇOK DEĞER VERİYORUZ”
TÜGİAD olarak misyonlarının üyelerine her anlamda katkı sağlamak olduğunu ifade eden TÜGİAD Genel Başkanı Nilüfer Çevikel, “TÜGİAD olarak birçok alanda ve uluslararası platformlarda sorunlarımızı dile getiriyoruz. TÜGİAD’ın uluslararası düzeyde çok büyük bir lobi gücü var. Bugün çok kıymetli konuklarımızla, burada olmanın heyecanı içerisindeyiz. Program boyunca tek bir cümlenin bile birçok arkadaşımızın hayatını değiştireceğine inanıyorum. İlber Hocamız ve onun da hocası tarihin kutbu olarak bildiğimiz Halil İnancık da her zaman eğitim konusuna vurgu yaptı. Bizlerde eğitimin önemini biliyor, eğitime çok değer veriyoruz. Burada gördüğünüz nesil; hocalarımızın özlediği nesil. Bizden sonraki nesillerin de siz değerli hocalarımızın vizyonunda yetişmesini diliyoruz” diye konuştu.
ORTAYLI, “BİRÇOK ÜLKENİN BÜTÇESİ TÜGİAD’IN İHRACAT HACMİNDEN DAHA AZ”
Selamlaşma konuşmalarının ardından sahneye çıkan Prof. Ortaylı, kültür, sanat ve tarih konularında tecrübelerini TÜGİAD Bursa üyeleriyle paylaştı. Genç iş insanlarına hayata dair tavsiyelerde bulunan Ortaylı, “İş insanları, bazı eksikliklere rağmen son dönemde büyük bir atılım gösterdi. Küçük Asya, eski çağlardaki büyük yerine yeniden kavuşmaktadır. Bu coğrafya, etrafımızdaki ülkelerin çoğuna göre sanayi de gelişmekte, yeni sanayiciler çıkmaktadır. Bunun için kendi kıymetinizi, bilmeniz gerekiyor. Devlete sağdık olun, kanunlara sağdık olun. Devletinizi milletinizi sevin. Ama en önemlisi haklarınıza sahip çıkın. Mahkemelere güvenin. Türkiye’de hakimlerin büyük çoğunluğu, iş insanlarının sermayelerine karşı kasıtlı bir karar alamaz. Hiç kimse, TÜGİAD’ın 15 milyar dolarlık ihracat hacmini gözden çıkaramaz. Dünya ülkelerinin yüzde 90’nın bu kadar bütçesi yok. Birçok ülkenin bütçesi TÜGİAD’ın ihracat hacminden daha az. Herkes kendi kıymetini bilsin.” dedi.
“DÜNYA AÇLIK KRİZİYLE KARŞI KARŞIYA”
Dünyanın derin bir açlık krizine girdiğine dikkat çeken Ortaylı, “Türkiye’de kömür madeni için kesilen zeytinlikler var. Türkiye’deki kömür rezervleri çok değerli değildir. En fazla mangal yapmaya yarar. Sanayide ya da konut ısıtmalarında kullanılacak bir kömür çıkmaz bizim ülkemizde. Dünya açlık kriziyle karşı karşıya. Ve bu kriz daha da derinleşecek. Nüfus büyüyor ve bu nüfusa bakacak yeterli kaynak yok. O yüzden elimizdekinin kıymetini bilmemiz gerekiyor. Bugün; Amerika, Rusya ve Çin zeytinyağı kullanıyor. Böylesine bir dönemde zeytin ağacı nasıl tahrip edilir? anlamıyorum” diye konuştu.
“BURSA’YA ÜZÜLEREK BAKIYORUM”
Bursa’da ilk olarak 1963 yılında geldiğini ifade eden Ortaylı, “Bursa’da kalırken, Osmanlı’nın ne kadar romantik bide devlet olduğunu fark etmiştim. O dönemde şehrin merkezinde bahçeler vardı. O bahçelerden çıkan şeftaliyi şu an bulamazsın. Ama burası çok güzel, çok medeni bir şehirdir. Bütün eski toprak sınıfları sanayici oldu. Ama sanayi için bu kadar ovaya doğru genişlemenin hiçbir anlamı yok. Hala TOKİ, gökdelenler yapılıyor. Bu çok ayıp bir şey. İlk seyyahlardan, ilk ressamlarımızın eserlerine kadar oluşan bir profil Bursa. Yeşil Bursa’ya böylesine çirkin yapılar yakışmıyor. Eski halini bildiğimin için şu an Bursa’ya üzülerek bakıyorum.” İfadelerini kullandı.
İŞ DÜNYASINA ÇAĞRI
Türkiye’deki artan üniversite sayılarına da eleştirilerde bulunan Ortaylı, “Türkiye’de 80’den fazla hukuk fakültesi var. Almanya gibi hukukşinas ülkede bile 40 tane hukuk fakültesi bulunuyor. Bugün Türkiye’de çok fazla hukuk fakültesi mezunu olduğu için hiçbir şey bilmeyen insanlar adliyeye giriyor. İş dünyasının bu konu hakkında ses çıkarması gerekir. Bizim ülkemizde 80 değil 10 hukuk fakültesi zor açılır. “Bu bizim işimiz değil” diye düşünmemek gerek. Bazı alanlarda tepkisel olmaktan çekinilmemeli.” dedi.
Gecenin sonunda Başkan Ahmet Parseker, Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Gazeteci Metin Uca’ya Bursa’nın tarihi ve kültürel değerlerinden oluşan ipek tabloyu takdim etti. TÜGİAD Bursa Şubesi’nin yeni üyelerine rozetleri takılırken, gecenin anısına sponsorlara plaket verildi.
-
Barış Cumhurbaşkanı Erdoğan ile geldi
-
Dünya Meteoroloji Örgütü’nden ”La Nina” Uyarısı
-
ABD ile Teröristlerin Yeni Tiyatrosu
-
Rejim Düştü Ambargo Ortaya Çıktı
-
Gazze için umut dolu karar
-
BBB Aralık Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleşti