Açık

MİLLİ EĞİTİMDE YENİ DÖNEM

| Haber Girişi: 16 Eylül 2024 16:37 | Son Güncelleme: 25 Eylül 2024 01:38 A A

2024-2025 eğitim-öğretim yılında yeni müfredat ile birlikte velilerin ve öğrencilerin kendilerini güncellemeleri gerekiyor. Eğitim öğretim sistemimizin öğretim kısmında da bu yıl kapsamlı birçok değişiklik söz konusu. Millî Eğitim Bakanlığınca ilkokul 1. sınıf şubeleri ile sınıf öğretmenleri ve ortaokul 5. sınıf şubeleri, e-okul sistemi üzerinden otomatik olarak ilk kez belirlendi.

Bakanlıkça bu yıl okul ile aile işbirliğini güçlendirmek amacıyla “Velivizyon” platformu hayata geçirilmişti.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin hikayesi 2013 yılına dayanıyor. Üzerine çok çalışılmış. Ve bir yılda 20 çalıştay yapılmış. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” kapsamında Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce 9 dersin müfredatı ile Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Ortak Metni, Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce 10 dersin müfredatı, Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce 7 dersin müfredatı 26 Nisan’da kamuoyunun görüş ve önerisine sunulmuş, ilgili komisyonlar gerekli tasnif ve değerlendirmeleri yaptıktan sonra yeni müfredat, Talim ve Terbiye Kurulunun onayından geçmişti. Bu değişiklikte en önemli nokta ilk okullarda yazılı sınav saati uygulaması kaldırılmıştır. Bu yaklaşımla süreç odaklı değerlendirme, izleme ve takip etme yoluyla ilk öğretim birinci kademede bu şekilde bir uygulamaya geçilecektir.

Model okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda ilk kez uygulanacak. Diğer sınıflarda kademeli olarak geçiş yapılacak. Yeni müfredat ile ders içerikleri yüzde 35 sadeleştirilmiş. Öğrenciyi zihinsel, sosyal, duygusal, duyuşsal, fiziksel ve ahlaki açıdan bir bütün olarak gören “bütüncül eğitim yaklaşımı” doğrultusunda hazırlanan model olarak karşımıza çıkıyor. Bu modelle, öğrencilerin akademik gelişimlerinin yanı sıra kişisel, sosyal ve kültürel becerilerinin de güçlendirilmesi hedefleniyor.

Teknolojiden sosyal yaşam kurallarına kadar birçok konuyu kapsayan yeni dersler öğrencilere birçok alanda beceri kazandırmayı hedefliyor. Bu anlamda bilgi okuryazarlığı, dijital okuryazarlık, finansal okuryazarlık, görsel okuryazarlık, kültür okuryazarlığı, vatandaşlık okuryazarlığı, veri okuryazarlığı, sürdürülebilirlik okuryazarlığı ve sanat okuryazarlığı olmak üzere 9 okuryazarlık türü belirlendi. MEB, teknoloji ve dijital araçlarla desteklenen bir müfredat uygulayarak, öğrencilerin dijital okuryazarlıklarını artırmayı amaçlıyor.

Ülke genelinde ortak sınav uygulaması biliyorsunuz ilk kez geçen yıl başlatıldı. 6. ve 9. sınıflara uygulandı. Sınavlar yeni öğretim döneminde ise 6-7, 9 ve 10. sınıflar olmak üzere toplam 12 tane merkezi sınav yapılacak. Bu ortak merkezi sınavlar özel ya da milli eğitime bağlı olan kurumlar arasında ayrım yapılmadan özel okullarda bu kategori içerisine girecek

2024-2025 eğitim öğretim yılındaki ana gündem konularından biri de mesleki ve teknik eğitim olacak. “Herkesin bir mesleği olmalı” şeklinde ana felsefesi bulunan Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi kapsamında mesleki ve teknik eğitimi güçlendirecek, üretim sektörüne nitelikli eleman teminini mümkün kılacak bir dizi yeni uygulama hayata geçirilecek.

Temel eğitim kademesinde 1. ve 5. sınıflar için hazırlanan ders kitapları, öğrencinin kolayca kullanım ve taşıması amacıyla dönemlik olarak iki kitap şeklinde tasarlandı.

Ders kitaplarında öğrencilerin kelime hazinesini geliştirecek şekilde Türkçenin doğru ve etkili kullanımına dikkat edildi.

Ders kitaplarındaki içerikler, teorik bilgilerin yanı sıra günlük hayatla da köprü kuracak nitelikte hazırlandı. Bilgi, beceri, eğilim ve değerlerin öğrencilere günlük yaşamında karşılaşabileceği durumlara uygun olarak bireysel ve işbirlikli çalışma, eğitsel oyunlar, araştırma ve proje çalışmaları gibi ders içi ve ders dışı etkinlikler ile kazandırılması hedeflendi. “Erdem-değer-eylem” çerçevesinde öğrencilerin değerleri kendi eylemleri ile içselleştirmelerini hedefleyen etkinliklere kitaplarda yer verildi.

Öğrencilerin erken yaşta spora yönlendirilmesi ve yetenekli öğrencilerin keşfedilmesi amacıyla 9 ilde belirlenen 9 spor lisesi bünyesinde ülkenin ilk “spor ortaokulları” yeni eğitim-öğretim dönemi itibarıyla öğrenci kabul edecek.

Yeni müfredat doğrultusunda hazırlanan yeni kitaplarda, karekodlar içerisinde etkinlikler, animasyonlar, simülasyonlar, dijital tarih, artırılmış gerçeklik ve yapay zekayla desteklenmiş uygulamalara yer verilerek, öğrencilerin yardımcı kaynağa ihtiyaç duymadan öğrenmeleri hedeflendi.

Sınıf annesi uygulamasına bu yıl da izin verilmeyecek. Ayrıca veliler randevusuz şekilde okula gelemeyecek. Sınıflarda cep telefonu kullanımı yasağına devam edilecek. MEB, okulların enerji verimliliğini artırmak, kaynakları verimli kullanmak ve çevreci okullar geliştirmek amaçlı çalışmaları “yeşil bayrak “la tescil edecek. Okullarda su tasarrufu, atık yönetimi, çevre bilinciyle ilgili eğitimler verilecek, okul bahçelerinin daha çevreci görünüme kavuşması için çaba gösterilecek.

Peki yeni model başarılı olacak mı? Yoksa yap boz her dönem farklı modelleri denemeye devam mı edeceğiz? Bunu zaman gösterecek. Yeni eğitim öğretim yılının tüm eğitim camiasına hayırlı olmasını, başarılı kazasız belasız bir dönem geçirmelerini temenni ediyorum.

NARİN OKULA BAŞLAYACAKTI…

Türkiye 21 Ağustostan beri Diyarbakır’da kaybolan ve aramalar sonucunda dere kenarında çuval içinde cesedi bulunan Narin’i konuşuyor. Okula başlayacağı günde cesedine ulaşılmıştı. Olay elbette herkesi üzdü, insanlarda infiale sebep oldu. Küçücük çocuğa nasıl kıydınız yazıklar olsun. Failleri en kısa zamanda en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Ülkemizde maalesef cezalar caydırıcı değil adeta suçlara teşvik ediyor. Ülkemize 2004 senesinde kaldırılan idam cezası yeniden getirilmeli. Terör suçları, taciz gibi suçlardan idam cezası artık gerekli oldu. Kısasta hayat vardır. Umarım yetkililer en kısa zamanda gereğini yapar.

Köşe Yazıları - 16:37 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.
MKS - Marmara Kimya Sanayi Borusan Liberal