Parçalı bulutlu

GEMLİK’TE OKUL İHTİYACI

| Haber Girişi: 1 Ekim 2024 17:00 | Son Güncelleme: 12 Ekim 2024 23:02 A A

Çevre yolu bölgesine verilen sözlere rağmen yıllardır yapılmayan ilkokul, deprem nedeniyle boşaltılan okullar ve yıkılmayan okul binaları, ikili sisteme yeniden dönüş. Eski adı Çınar İlkokulu ve yeni adı Şehit Mehmet Güngör İlkokulu ve Ortaokulu’nda velilerin okul isyanını kameraman kardeşim Ömer Yılmaz’ın objektifinden görüntüleri Gemlik TV’de yayınlamıştık. Haber sonrasında telefonla arayarak ve yorumlarıyla katkı sunan velilerimiz okul konusunda ve ikili eğitim sisteminde yaşadıkları sorunları dile getirdiler.

Gemlik’teki okul ihtiyacı konusunda, mevcut eğitim yapısı, 2024-2025 eğitim öğretim yılına göre oldukça geniş bir öğrenci nüfusunu barındırıyor. İlçede toplam 65 okul ve 626 derslik bulunuyor. 18.165 öğrenciye eğitim veren bu okullarda 1.045 öğretmen görev yapıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın stratejik planlamaları kapsamında, derslik başına düşen öğrenci sayısının ideal seviyelere çekilmesi hedefleniyor. Millî Eğitim Bakanlığı’nın yüzde 100 eğitime destek projesi kapsamında Valilik, Belediye, hayırsever ve Milli Eğitim Müdürlüğü protokolü kapsamında ilçemize yeni okul binaları yapıldı. Çok sayıda okullar normal eğitim-öğretime döndüler. Derslik başına düşen öğrenci sayısında azalmalar olurken, çevreyolunda bulunan Şehit Mehmet Güngör İlkokulu’nda öğrenci sayısındaki artışlar her yıl devam etti. Gemlik Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 2019-2023 Stratejik Plan’ın değerlendirilmesinde istenilen hedeflere ulaşıldığı gözlerden kaçmazken, stratejik planlamada ‘İkili eğitim yapan okul oranı azaltılmış, 2022/2023 Eğitim Öğretim Yılının 2. yarısı itibariyle bu oran tamamen sıfırlanmış olacaktır’ cümlesi dikkatimi çekti. Çevre yoluna okul yapılmazken, deprem sonrası boşaltılan okullar ve yıkılan binalar sonrasında 2024-2025 eğitim-öğretim döneminde maalesef ikili eğitim sisteminin verildiği okul sayısı artmış oldu.

Şehit Mehmet Güngör İlkokulu ve Ortaokulu (Arşiv)

İKİLİ EĞİTİM SİSTEMİNDEKİ OKULLAR

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilimizin etkilendiği depremin ardından Çukurbahçe bölgesinde bulunan Gemlik Şehit Cemal İlkokul binası hasarlı olduğu için yıkıldı fakat yerine yenisi yapılmadı. Şükrü Şenol Ortaokulu’nun ikili eğitime geçmesi sonrasında ortaokul öğrencileri sabahçı, ilkokul öğrencileri de öğlenci olarak eğitime devam ediyorlar. Öğrenci velileri ise bu duruma oldukça fazla tepki gösteriyorlar.

23 Şubat 2024 tarihinde gerçekleşen Gemlik merkezli depremden sonra Şehit Ethem Yaşar İlkokulu’nun öğrencileri Özdilek İmam Hatip Lisesi’ne aktarıldı. Özdilek İHL öğrencileri sabahçı, Şehit Ethem Yaşar İlkokulu öğrencileri öğlenci olarak eğitimlerine devam ediyorlar.

İkili eğitim sisteminin olduğu bir başka okul ise Hisar Mahallesi’nde bulunan Şehit Gökhan Aydınlı Ortaokulu. Deprem sonrasında Umurbey Sağlık Meslek Lisesi öğrencileri de Şehit Gökhan Aydınlı Ortaokulu’na aktarıldı. Şehit Gökhan Aydınlı Ortaokulu sabahçı ve Umurbey Sağlık Meslek Lisesi öğlenci olarak eğitim veriyor.

Öğrenci velilerinin tepki gösterdikleri bir başka okul ise Şehit Mehmet Koray Pınar ortaokulu ve Mehmet Akif Ersoy İlkokulu. Yaşı müsait Gemliklilerin 27 Mayıs İlkokulu olarak hatırlayacakları ve Gemlik’in en eski eğitim kurumlarından biri olan Gazi İlkokulu şimdilerde Zübeyde Hanım Anaokulu ve TSO Gazi İmam Hatip Ortaokulu’na ev sahipliği yapıyor. Eski Marmara Birlik depolarının olduğu alanda ise Orhangazi Caddesi’ne cephe olan Şehit Mehmet Koray Pınar Ortaokulu ve hemen yanında konumlanan ve arkasında yer alan Krom Sokak üzerindeki Mehmet Akif Ersoy İlkokulu hizmet veriyor. Ancak Gemlik merkezli son depremde hasar gören Gemlik Celal Bayar Anadolu Lisesi’nin öğrencileri Mehmet Akif Ersoy İlkokulu’na aktarılırken, bu okulun öğrencileri ise ŞMKP Ortaokulu’na nakledildiler. Bu nedenle bu okulda, Şehit Mehmet Koray Pınar Ortaokulu öğrencileri sabahçı, Mehmet Akif Ersoy İlkokulu öğrencileri öğlenci olarak eğitim-öğretime devam ediyorlar. Öğrenci velileri ise bu duruma oldukça fazla tepki gösteriyorlar.

Tam gün eğitim-öğretimi devam eden 11 Eylül İlkokulu’nda ve Lale Kemal İlkokulu’nda sınıf mevcudu 30-35 kişiden oluşuyor.

Gemlik Fen Lisesi (Arşiv)

BİNASI OLMAYAN FEN LİSESİ

Gemlik Fen Lisesi 11 Eylül 2023′ te eğitim-öğretime Hisar Anadolu Lisesi’nin bünyesinde iki sınıfta toplam 60 öğrenci ile başlamıştı. Fen Lisesi’nin kendi binası olmadığı için geçici olarak başka okullarda ya da paylaşılan alanlarda eğitim vermesi, öğrencilerin ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamamasına neden olmaktadır. Bu durum, eğitim kalitesini ve öğrencilerin ders dışı faaliyetlerini olumsuz etkilemektedir. Fen liselerinin, genellikle yüksek başarı gösteren öğrencilerin tercih ettiği okullar olduğunu unutmamak gerekiyor.

40 KİŞİLİK SINIFLAR VE VELİLERİN İSYANI

Eski adı Çınar İlkokulu olan Şehit Mehmet Güngör İlkokulu ve Ortaokulu, çevreyolunun üst tarafında bulunuyor. Bölgenin tek ilkokulu. 2007 yılında Bursa İl Özel İdaresi tarafından 32 derslikli laboratuvar ve kütüphanesiyle ilçenin en modern okuluydu. Özellikle yeni konut alanları ve göçler ile birlikte okul ihtiyacı arttı. Öğrenci sayısının artmasıyla birlikte derslik sayısı 40’a çıkartılmış. Derslik sayısı artmasına rağmen öğrenci sayısı sınıflarda 40 kişi. Kalabalık sınıflar, öğrencilerin verimli öğrenme süreçlerini olumsuz etkiliyor. Öğretmenler sınıfta öğrencilere nasıl bireysel ilgi gösterecek?

Okul yeri olmasına rağmen ilkokulun yapılmamış olmasına bölgede yaşayanlar haklı olarak tepki gösteriyor. 2020 yılında okul ihtiyacı CİMER’e taşınmış ve Millî Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Şube Müdürlüğü’nden gelen cevapta bölgede okul ihtiyacı yoktur olmuş. Şaka gibi. Veliler ve çocuklar perişan durumda. Haklı olarak bölgeye okul istiyorlar. Yetkililer ve siyasiler, velilerin ve öğrencilerin sesine kulak vermelidir. Ben dahil, tüm adaylar ve siyasiler bölgeye okul sözü vermişti. Seçim bitti; şimdi bölgeye ilkokulu yapma vaktidir. Millî Eğitim Bakanlığı, Belediye Başkanı ve hayırsever işbirliğinde bölgenin okul sorununun çözülme vaktidir.

Köşe Yazıları - 17:00 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.
MKS - Marmara Kimya Sanayi Borusan Liberal