16 yıllık iktidar devrildi

Macaristan’da Viktor Orban dönemine ilişkin yürütülen yolsuzluk soruşturmalarında eski Kültür ve İnovasyon Bakanı Balazs Hanko tutuklandı. Kecskemet Bölge Mahkemesi, Hanko’nun bir ay süreyle tutuklu kalmasına karar verdi. Karara itiraz edilmesi nedeniyle hüküm henüz kesinleşmedi.
Dokunulmazlığı kaldırıldı, gözaltına alındı
Nisan 2026’daki seçimlerin ardından Orban’ın 16 yıllık iktidarının sona ermesiyle yeni yönetim, önceki döneme ilişkin yolsuzluk ve kamu kaynaklarının kötüye kullanıldığı iddialarını soruşturma gündemine aldı. Parlamento, 28 Eylül’de Hanko ile eski Ulusal Kalkınma Bakanı Miklos Sesztak’ın dokunulmazlıklarını kaldırdı.
Hanko, dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından Ulusal Vergi ve Gümrük İdaresi’nde şüpheli sıfatıyla ifade verdi ve gözaltına alındı.
17 milyar forintlik kamu kaynağı inceleniyor
Soruşturmanın odağında, Kültür ve İnovasyon Bakanlığı’nın denetimindeki Ulusal Kültür Fonu üzerinden dağıtılan yaklaşık 17 milyar forintlik kamu kaynağı bulunuyor. Savcılık, Hanko hakkında örgütlü şekilde ve büyük mali zarara yol açabilecek nitelikte güveni kötüye kullanma şüphesi olduğunu bildirdi.
Macar basınında yer alan iddialara göre soruşturmacılar, yüzlerce kültür hibesinin Fidesz’in seçim kampanyası veya bazı kişilerin özel harcamaları için kullanılmış olabileceğini değerlendiriyor.
Hanko suçlamaları reddetti
Savcılık, Hanko’nun kaçma veya saklanma ihtimali ile soruşturmayı etkileyebilecek bağlantıları bulunduğunu belirterek tutuklama talep etti. Mahkeme de Hanko ve bir başka şüpheli hakkında bir aylık tutuklama kararı verdi.
Hanko ise hakkındaki suçlamaları reddederek soruşturmanın siyasi amaç taşıdığını savundu. Fidesz de eski hükümet üyelerine yönelik soruşturmaları siyasi hesaplaşma olarak nitelendiriyor.
Orban hükümetinde 2014-2018 yıllarında Ulusal Kalkınma Bakanlığı görevini yürüten Miklos Sesztak da ayrı bir rüşvet soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Sesztak da suçlamaları kabul etmiyor.

-
Trump’tan Avrupa’ya Dizel Baskısı
-
Kaçak Ocakta Göçük Can Aldı
-
Kadıköy’de Can Pazarı
-
TBMM’de Yeşil Pasaport Gündemi
-
16 yıllık iktidar devrildi
-
Rekor Promosyonun Bedeli Belli Oldu

