Altın için kader tarihi!


Uzmanlar, ABD’nin 2 Nisan’da açıklayacağı tarifelerin, endişe edildiği kadar sert olmaması halinde altının ons fiyatında geri çekilme yaşanabileceğini ancak mevcut belirsizlik ortamının, orta ve uzun vadede tekrar yükselişlere yol açabileceğini belirtti.
Tarife Belirsizliği ve Altın Fiyatlarını Destekleyen Faktörler
ABD Başkanı Donald Trump’ın tarife kararlarına ilişkin belirsizlikler, merkez bankalarının altın alımlarına devam etmesi, jeopolitik riskler ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu yıl üç faiz indirimi olasılığının da altının ons fiyatını destekleyen başlıca faktörler arasında yer alıyor. Bu gelişmelerin etkisiyle rekor kırarak yoluna devam eden altının ons fiyatı 20 Mart’ta 3.057 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Başkan Trump’ın 2 Nisan’da uygulamaya koyacağı gümrük vergilerinin korkulduğu kadar sert olmayacağı yönündeki haberlerin ardından yükselişine ara veren altının ons fiyatı, 3.000 dolara kadar gerilemesinin ardından 3.020 dolar seviyelerinde dengelendi.
Yeni Zirveler ve Kısa Vadeli Geri Çekilmeler Beklentisi
İtalya merkezli bankacılık grubu Intesa Sanpaolo Kıdemli Emtia Ekonomisti Daniela Corsini, “ABD’nin tarifelerinin endişe edildiği kadar sert olmayacağına yönelik beklentilerin zayıflaması ve daha kapsamlı vergiler konusunda endişelerin yeniden artması durumunda altının ons fiyatı 3.150 dolar gibi yeni zirveleri test edebilir.” ifadelerini kullandı.Corsini, ABD’nin mali ve parasal politikalarına ilişkin belirsizliklerin, Orta Doğu’daki jeopolitik gerginliklerin ve Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmada ateşkes görüşmelerinin başarısızlığa uğraması gibi gelişmelerin altın fiyatını yakın vadede yukarı taşıyacak riskler olduğunu belirterek, “2 Nisan’dan sonra ABD’nin tarifeleri beklendiği kadar sert olmazsa ve ilk baştaki tarife tehditlerine göre daha küçük bir etkiye sahip olursa, altının ons fiyatı geri çekilerek geçici olarak 2.950-2.650 dolar aralığında konsolide olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.
Ticaret Tarifeleri ve Altın Fiyatları Üzerindeki Etkisi
Avustralya merkezli çok uluslu banka ve finansal hizmetler şirketi ANZ Emtia Stratejisti Soni Kumari de altının ons fiyatının 2.800 dolardan 3.000 dolar seviyesine çıkmasında ticaret kaynaklı tarifelerin etkili olduğunu söyledi. Bu durumun altın bazlı yatırım fonlarına girişi desteklediğini ifade eden Kumari, şunları kaydetti: “Trump’ın 2 Nisan’da uygulayacağı tarifeler beklenenden daha yumuşak olursa, piyasada tarife konusunda bir netlik oluşursa, bunun altın fiyatları için biraz olumsuz etkisi olabilir. Çünkü altının ons fiyatı, ‘tarifelerin etkisi ne olacak? Ekonomik büyümeyi nasıl etkileyecek?’ gibi belirsizliklerden faydalanıyor.”
Fed’in Faiz İndirimi ve Stagflasyon Endişeleri
Kumari, Fed’in, ekonomik büyüme tahminini bu yıl için yüzde 1,7’ye çektiğini dile getirerek, enflasyon rakamlarında da artış olduğunu vurguladı. Stagflasyon endişelerinin de altının ons fiyatı için destekleyici bir unsur olduğunu kaydeden Kumari, finansal piyasalarda oynaklığın devam etmesi durumunda bunun da altını destekleyeceğini söyledi. Kumari, “2 Nisan’da açıklanacak tarife kararlarının ardından altında kar satışları olabilir ancak altın orta ve uzun vadede daha fazla ralli yapması için alana sahip. Altının ons fiyatı eylül ayına kadar 3.200 dolar seviyelerini görebilir.” diye konuştu.
-
Mezarlıkta Vahşet!
-
Erdoğan: “Türkiye’nin önünde tarihi fırsat”
-
Önce öldürdü sonra suçladı!
-
Karaman’da Dehşete Düşüren Olay!
-
Saadet Partisi Bozbey’e Teşekkür Etti!
-
Medyanın gözünden Batı Azerbaycan gerçekleri