Basın Mensuplarına Güvenmeliyiz!

Gündem - 10 Ocak 2025 13:40

Gazeteabc/ Haber: Adiviye ElbaşBursa Büyükşehir Belediyesi, Gemlik Belediyesi, Mudanya Belediyesi, Nilüfer Belediyesi, Osmangazi Belediyesi, Harmancık Belediyesi ve Mustafakemalpaşa belediyesi tarafından ortak olarak 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Programı düzenlendi. Düzenlenen programda belediye başkanları tarafından gazetecilik mesleğinin zorluklarından bahsedildi. Program sonrasında Gazeteabc Muhabiri Adiviye Elbaş Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren ile yaptığı ropörtajda gazetecilik mesleğinin zorluklarına değinirken meslek mensuplarının çalışma koşullarında bir iyileştirme yapılabilir mi? sorusunu sorarken Gemlik ilçesinin sorunlarına değindi. Başkan Şükrü Deviren verdiği ropörtajda: “Seçim zamanı dolaştığım gazeteci arkadaşlarıma şunu söylüyorum: Gazetecilerin ekonomik kaygı içerisinde olmaması gerektiğine inanıyorum. Türkiye’nin Öğretmenler Günü gibi, güvenlik güçleri ve sağlık alanında çalışan vatandaşlarımız gibi, gazetecilik mesleğini icra edenlerin de asgari ücretle geçinebilecekleri bir gelirleri olmalı ve desteklenmelidir. Yerel gazetecilik bu anlamda önemlidir, ancak gazetecilik mesleğini yürüten arkadaşlarımıza minimum asgari ücret ödenmesi gerektiği görüşündeyim. Bu nedenle, sizin mesleğinizle ilgili olarak, yanlış anlamayın ama artık herkesin eline bir telefon alması, bir site açıp yorum yapması, kalemşörlerin yaptığı işler noktasına kadar gitmeye başladı. Bu durum oldukça korkutucu. Çünkü sosyal medyada bir veya iki videoyu ya da görseli gören insanlar, gerçek habercilikten uzaklaşıyorlar. Bu da bizi yanlış bir noktaya götürüyor. Bu yüzden, yasalarla ilgili mutlaka belirli düzenlemelerin yapılması gerektiğine inanıyorum. Herkesin eline kalem alıp yazmaması gerekiyor. Çünkü toplumu yanlış yönlendirmek, geri dönüşü zor olan sonuçlar doğurabilir.

Olası bir deprem de Gemlik ilçesine ulaşım olmayabilir

Gemlik’in en büyük problemi deprem. Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın bir ucu da Gemlik ilçemizden geçiyor. İlgili bilim adamları, olası bir depremin her an olabileceğini belirtiyor. Bununla ilgili çalışmalarımız var. Çok detaylı bir çalışma oldu ve bitmek üzere. Bittiği zaman Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızdan randevu alacağız. Tapu desteği, ulaşım, altyapı ve çevre ile şehircilik bakanlıklarının hepsi bu konuda devrede.  Gemlik ilçemiz stratejik bir öneme sahip. Gemlik’e girerken köprülerden viyadüklerden geçiyoruz. Olası bir depremde köprülerin yıkılması ile Gemlik’e ulaşım zorlaşıcaktır. Karayolları Bölge Müdürlüğü’müzden bu konuda çalışma yapmasını bekliyoruz. Bir plan çalışması var ama bu hemen bitmez. Tahminim, 2 yıl içerisinde tamamlanması. Ancak, diğer tarafta trafiği böyle halledemiyoruz. Ne yapmamız gerekiyor? Mutlaka doğu ve batı tır garajlarının düzenlenmesi gerekiyor. Türkiye’nin gücü çok önemli ve getirdiği yüklerini biz taşıyoruz.  Büyük araçlarla taşıyoruz, ancak onlar nerede park ediyor? Şehrin içerisine park ediliyor. Bu durum hem zemini bozuyor hem de 24 saat kaldıkları yerlerde deformasyona neden oluyor. Dolayısıyla, bu sorunlar bütünsel bir yaklaşım gerektiriyor. Bu konuları valiliğimize ve tüm bölge müdürlüklerimize ilettik. Karayolları önceliğimiz. Bildiğiniz gibi sona doğru geliyoruz. Paydaşlarla birlikte inşallah Gemlik’i en kısa sürede bu sorunlardan kurtaracağız.” ifadelerini kullandı.

Basının güvenilir olması gerekiyor

Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç ile yapılan ropörtajda: “Gazetecilik mesleğinin zorlukları çok yönlü bir problem ve çözümü de oldukça geniş. Gazeteciliğin şartlarının iyileşmesi için önemli adımlar atılması gerekiyor. Ekonomik şartların iyileşebilmesi için basının ürettiği konuların değerinin artması şart. Ekonomik değerin artması için de basının güvenilir olması gerekiyor. Basının, devletin yasaları çerçevesinde, dördüncü güç olarak ağırlığını hissettirmesi lazım. Böyle olduğu zaman, basının yaptığı iş daha değerli hale gelecek ve basın çalışanlarının ekonomik şartları da iyileşecektir. Daha iyi basın mensuplarına, sahada daha iyi imkanlar sunulması gerekmektedir. Şu an sizleri uzaktan görebiliyorum ve gerçekten zor şartlarda çalıştığınızı görüyorum. Yolculuk yapmak, bazı yerlerde gıda ile ilgili sıkıntılar yaşamak oldukça zorlayıcı. Konuşmamda belirttiğim gibi, basının daha değerli hale gelmesi ve basın mensuplarının itibarlı insanlar haline gelmesi çok önemli. Bu, elbette ki kent yöneticilerine ve siyasilere de düşen bir görevdir. Ancak en başta, bizlerin dayanışma içerisinde doğru haberin peşinde gitmemiz gerekiyor. Yanlışları düzeltmek ve bu güzellikleri korumak için çaba sarf etmeliyiz. Haber alma hakkı son derece önemlidir. Maalesef şu anda, haber alma hakkımız sadece belli şekilde düzenlenmiş haberlere mahkum kalmıştır. Doğru haber yapanların kullanabileceği mecraların sayısı da sınırlıdır. Ancak teknoloji ilerliyor ve şu anda bazı aplikasyonlar sayesinde doğru habere ulaşmamız daha kolay hale geliyor. Bu mecraları büyütmek ve geliştirmek zorundayız. Yapılacak çok şey var; kolay değil ama başlamak önemli.

2025 bütçesine bu konuda kaynak ayırdılar

Gazeteabc olarak saha çalışmalarımızda Mudanyalı vatandaşların merkeze ulaşım ve sahillerin kirliliği sıkıntısını Başkan Deniz Dalgıç’a sorduk. Başkan verdiği ropörtajda: “Ben de bu eleştirilere katılıyorum. Bu sıkıntıdan dolayı Mudanya’da yaşayan insanlar olarak, bizde muzdaribiz. Mustafa Bozbey başkanımızın Mudanya için verdiği bir metro sözü var. Başkanımızın bununla ilgili planları var. 2025 bütçesine bu konuda kaynak ayırdılar. Dolayısıyla bu gerçekleşecek. Mudanya ulaşımında önemli. Bursa Mudanya, çok yakın bir yer. Başka kentlerde bu kadar yakın bir sahile ulaşmak mümkün değil. Elbette daha hızlı ve daha problemsiz bir ulaşım sağlamak gerekiyor. Bu noktada metrobüs projesi çok yardımcı olacak.

Böyle saçma bir şey olamaz

Bunun haricinde, Türkiye’de araştırılması gereken çok önemli bir konu var: Sosyolojik açıdan, insanlar evlerinde davrandıklarından çok farklı davranıyorlar sokaklarda. Yani orada temizlik yapan bir belediye çalışanının olması, insanların burayı kirletebilme hakkı olduğu anlamına gelmiyor. Ben bunu defalarca anlatmaya çalıştım. Kendim örnek olmak için sokaklarda çöp topladım, izmarit topladım. Burada gerçekten toplumsal bir karar vermemiz gerekiyor. Sigara izmaritlerini yere atmayacağız, çünkü orada bir insan, binlerce insanın atığını topluyor. Halbuki herkes kendi atığını olması gereken yere, çöp bidonlarına veya konteynırlara atsalar, o çalışan insanımızın hayatı çok daha kolaylaşacak. Biz, belediyemizdeki 50-60 tane süpürgeciyle yüz binlerin kirletmesinin önüne geçemeyiz. Burada maalesef bir bilince ihtiyacımız var. Herkes, bu konuda yüksek cezaların yazılması gerektiğini söylüyor. Bolu belediye başkanının yaptığı gibi, siz de yüksek ceza yazın. Ceza koymak tabii ki önemli, ama cezayı yazmak için orada tespit etmemiz lazım. Hukuki takımlar var, ama cezayla uğraşmak zorunda değiliz ki biz oraya eğlenmeye gidiyoruz. Biz keyif almaya gittiğimiz yerleri kirletiyoruz ve bu sefer oraya bir daha geleceğiz. Bazen düşünüyorum, bir hafta hiç temizlemeyelim. İnsanlara gerçekleri gösterelim. Gerçekten bu konuda çok zorlanıyoruz ve buna yeterli kaynak da yok. Sizin de belirttiğiniz gibi, yazın normalde 150 bin olan nüfusumuz, 350-400 bine çıkıyor. Mudanya’ya cumartesi-pazar günü 500 bin kişi dışarıdan geliyor. 100 bin araç giriyor. Bu durumla baş etmek mümkün değil. Eğer herkes geldiği yeri olduğu gibi bırakmaya gayret etse, o çöpü yere atmasa, o zaman biz daha çok hizmet yapacağız. Kentimizi pırıl pırıl yapacağız. İşçilerimiz sahillerle uğraşıyor. Kentimizin yollarını Arnavut kaldırımı yapmışız. Şimdi arkadaşlarımız diyor ki, “Başkanım, bu Arnavut kaldırımlarını kaldıralım.” Çünkü arasına giren hizmetleri toplayamıyorlar. Böyle bir gerekçe olabilir mi? Arnavut kaldırımları, yüzyıllarca insanlar tarafından kullanılmıştır. Hala Avrupa’nın birçok şehrinde şehir merkezlerinde Arnavut kaldırımlı yollar var. Kaldırımların arasına izmarit giriyor temizleyemiyoruz kaldıralım deniliyor. Böyle saçma bir şey olamaz. O yüzden burada toplumsal bir bilince ihtiyacımız var.” dedi.  

BENZER HABERLER