CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nda usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla açılan ceza davasında yeni bir gelişme yaşandı. Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada savcı, aralarında Ekrem İmamoğlu, Rıza Akpolat ve Özgür Çelik’in de bulunduğu 9 sanığın cezalandırılmasını istedi. Cemil Tugay’ın da aralarında yer aldığı 3 sanık için ise beraat talebinde bulunuldu.Duruşmaya taraf avukatları katılırken, mahkeme heyeti davayı 11 Kasım’a erteledi.
9 SANIK İÇİN 3 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
Savcılık mütalaasında Baki Aydöner, Ekrem İmamoğlu, Erkan Aydın, Mehmet Kılınçarslan, Metin Gülerkaya, Nihat Yeşiltaş, Özgür Çelik, Rıza Akpolat ve Serhat Can Eş’in, delegelere maddi menfaat sağlayarak kurultay seçimlerinin sonucunu etkilemeye çalıştıkları iddiasına yer verildi.Dokuz sanığın, Siyasi Partiler Kanunu’na muhalefet suçundan ayrı ayrı 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.
TUGAY DAHİL 3 İSİM İÇİN BERAAT TALEBİ
Savcı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Hüseyin Yaşar ve Özgen Nama hakkında ise beraat kararı verilmesini istedi.Dava kapsamında toplam 12 sanık yargılanırken, mahkemenin mütalaanın ardından vereceği karar bekleniyor.
İDDİANAMEDE PARA VE İŞ VAADİ İDDİALARI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 3 Haziran’da hazırlanan iddianamede, CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen 38. Olağan Kurultayı’nda bazı delegelerin oylarının çeşitli menfaatler karşılığında yönlendirildiği öne sürüldü.İddianamede, bazı delegelere para verildiği, belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği adaylığı teklif edildiği, bazı delege ve yakınlarının belediyeler ile belediye iştiraklerinde işe yerleştirildiği ve alışveriş kartları dağıtıldığı iddiaları yer aldı.Ayrıca delegelerden kullandıkları oyların fotoğraflarını göndermelerinin istendiği ve kurultay sırasında yapılan bazı açıklamalarla delegelerin iradelerinin etkilenmeye çalışıldığı ileri sürüldü. Savcılık, bu faaliyetlerin Özgür Özel’in genel başkanlık seçimini kazanmasına yönelik gerçekleştirildiğini iddia etti.
KILIÇDAROĞLU MAĞDUR, LÜTFÜ SAVAŞ MÜŞTEKİ
Kurultaya ilişkin iddianamede, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu mağdur, eski Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise müşteki sıfatıyla yer aldı.Savaş ve bazı delegelerin şikâyetleri üzerine başlatılan süreçte, kurultayda usulsüzlük yapıldığı ve oyların menfaat karşılığında yönlendirildiği iddiaları yargıya taşındı.Öte yandan CHP’nin, kurultayla bağlantılı butlan davasında verilen karara ilişkin Yargıtay’a yaptığı temyiz başvurusunu geri çektiği de açıklanmıştı.