Basılı gazeteler bizim düşmanımız değildir” diyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’a BİK’in yanlışına müdahale etmesi için açık çağrıda bulunan Kahveci; “Sadece yazılı gazetelerin ve yaygın medyanın temsilcilerini dinleyerek yönetmelik hazırlama yanlışına giren BİK’e karşı “Anadolu İnternet Medyasını yok ettirmeyiz” dedi.
Tüm İletişim ve Medya Federasyonu (TİMEF) İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu (İMEF) Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu (TDGF) ile birlikte Avrasya Medya ve İletişim Konfederasyonu (AVKON) bileşenlerinden biri olan Dijital Medya Federasyonu’nun (DİMEF) Genel Başkanı Bahtiyar Kahveci, 13 Ocak Cuma günü Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nda (BİK) İnternet Haber Gazeteleri ile ilgili kabul edilen yönetmeliğin, Anadolu medyasını katleden, yok etmeye yönelik bir uygulama olduğunu söyledi. Kahveci; “Bu uygulamaya ‘evet’ diyenlerin tamamı, resmi ilan yayınlayan gazete patronlarından ibarettir” dedi.
“YAZILI GAZETELER DÜŞMANIMIZ DEĞİL ÜYELERİMİZ, ARKADAŞLARIMIZDIR”
“Yazılı Gazeteler düşmanımız değil, üyelerimiz, arkadaşlarımızdır.” diyen Kahveci; “Peki kiminle ilgili bir karar verdiler? Yazılı medyaya rakip olacaklarını düşündükleri Anadolu İnternet Gazeteleriyle ilgili karar verdiler. Oysa böyle bir rekabet söz konusu değildir, olmaz, olamaz da. Genelgenin asıl muhatabı İnternet Haber Gazetelerine hiç bir şey sormadılar. Sormuş gibi, soruyormuş gibi yaptılar. Dolayıyla Basın İlan Kurumu Genel Kurulunda kabul edilen internet haber gazeteleri Resmi ilan ve reklam yönetmeliğini asla kabul etmiyoruz. Buradan hiç kimse başka manalar çıkarmasın. Basılı gazeteler bizim düşmanımız değildir. Buradan ifade ettiklerimiz ve edeceklerimiz tamamen yönetmelik çalışmasını yanlış kurgulayanlaradır. Yönetmeliği hazırlama sürecinde sahada internet gazeteciliği yapan gazeteciler hiç dinlenmedi, internet gazetecilerinin de içinde bulunduğu sivil toplum örgütlerinden görüş alınmadı. Sadece vasıflı gazetelerin temsilcileri ve yaygın medyanın temsilcilerini dinleyerek oluşturulan yönetmelik, sahada gece gündüz emek veren gerçek manada gazetecilik yapma gayreti içerisinde olan internet gazetecilerini hiçe saymıştır. Yönetmeliğin yaygın medyaya ya da sermaye medyasına göre hazırlandığı aşikardır. Bu yönetmelikle Basın İlan Kurumu, vasıflı gazetelerin hedefi olmamak adına onları korumaya çalışmış, gelişen teknoloji karşısında hükmü neredeyse geçmiş olmasına rağmen kendini hızla geliştiren internet gazeteciliği basılı gazetelere peşkeş çekilmiştir. Oysa internet yasasının çıkarılmasını talep eden bağımsız internet gazeteciliği yapan meslektaşlarımızdır. Bu mantıkla Türkiye genelinde mesleğini icra etmeye çalışan binlerce internet gazetesi ve gazetecisi mağdur edilmiştir. Zira kadro sayıları, tekil ziyaretçi sayıları, sayfa görüntüleme sayıları ve bekleme süreleri; internet gazetelerinin bunu karşılamasına imkan tanımamaktadır. Buradan çıkan sonuç; ‘İnternet gazetelerini şeklen varsaymakla birlikte hiçbirini adam yerine koymuyoruz, kim ne derse desin biz bildiğimizi okuyacağız’dır.’”
SAYIN CUMHURBAŞKANIM; “ANADOLU İNTERNET MEDYASINI YOK ETTİRMEYİN”
Kahveci; “Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz” diyerek açıklamasını şöyle sürdürdü: “Anadolu internet gazetecilerini basılı gazetelere, yaygın medyaya, sermaye sahiplerine yem etmeyin. Kendi geçimini temin etmekten başka hiçbir gayesi olmayan binlerce internet gazetesi ve bu gazetelerin mensuplarını mağdur etmeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Resmi İlan için ortaya konulan kriterleri; bir araya gelinerek kollektif bir çalışma yapılmak istense bile hiçbir Anadolu İnternet Gazetesi’nin karşılaması mümkün olmayacaktır. Gelin BİK’i bu yanlıştan geri döndürün. Zaten zor koşullarda mesleğini icra etmeye ve evdeki çocuğunun ve eşinin karnını doyurmaya çalışan internet gazetecilerini mağdur etmeyin. Şartları Anadolu İnternet Gazetecilerinin lehine olacak şekilde yeniden düzenletin.”