GEMLİK’İN KURTULUŞU VE KARMA KONULAR

Köşe Yazıları - 16 Eylül 2024 16:39

Merhaba canlar, dostlar, bu seferki yazım biraz karma olacak. Önce duyarsız Gemlik halkına sitem edeceğim, her ne kadar idari deneyimsizlik olsa da.

30 Ağustos’u kutladık. “Kutladık” sözcüğünü alışkanlık olduğu için kullandım. Çünkü yaşadığım en sönük Zafer Bayramı kutlamasıydı. Halkımızın ilgisi çok zayıftı.

Bu hafta 11 Eylül Gemlik’in düşman işgalinden kurtuluşunun 102. kutlaması yapıldı. Ve, korkunç bir hayal kırıklığı yaşadık. Şehitlerimiz Gemlik için canlarını ortaya koydular; Lazı, Kürdü, Çerkezi, Arnavutu hepsi kardeşçe, tek yumruk, tek yürek olarak savaştı ve bugün yaşadığımız Gemlik’i bize bıraktılar.

Bugün kutlamalarda, yürüyüşte kemikleri sızlamıştır. 120 bin nüfuslu Gemlik’te, yürüyüşte 30 kişi veya biraz fazla kişi vardı. Partilerin katılımı yoktu, atanmış mülkü amirler yoktu, meclis üyelerinin yarısı yoktu, vatandaş yoktu. İlçemizin kurtuluşunu kutluyoruz; sitem kime, boykot kime? Anlamadım anlayan varsa cevaplasın, bilelim.

Kültür müdürü ve ekibini kutluyorum. Güne damga vurdular; canlı heykellerin gösterisi muhteşemdi. Ayakta alkışlıyorum.

Sahilde Gemlikli sanatçılar vardı. Günlerce paylaşım yapıldı. Sağır sultan bile duydu. Fakat alan boştu! İlgi sıfırdı! Her zaman yazıp çizen, eleştirenler, “Bu kadar yerel sanatçı var, dünyanın parasını verip neden sanatçı getiriyorsunuz? Yerel sanatçılara yer verin” diyenler bile alana gelmediler ve çok sönük iki kutlama yaşadık. İnşallah 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı bu şekilde kutlamayız.

Şimdi kitap fuarını, sinema festivalini bekliyorum. İnşallah gerekli ilgiyi gösteririz.

Kent Konseyi’nin mücadelesini kutluyorum. MKS için imza kampanyası başlatıldı. Tüm halkı bu kampanyaya destek olmaya çağırıyorum. İlgisiz kalmayalım.

Gemlik’te iki veya üç kişi var; bu arkadaşların elinde Gemlik tarihi var. Örneğin Murat Çengeltaş Gemlik’te yaşayan tek sinemacılardan biri. Ama geçen sene o kadar başarılı olmasına rağmen, bu sene ekipte ismini göremedik.

Murat ağabeyin elinde Gemlik’in tarihine ait 40 bin resim var ve Gemlik’le ilgili bir şey sorsak hemen arşivine bakıp resimlerle cevap veriyor. Örneğin geçen gün 2 resim gösterdi. Birinci resimde binada İngiliz bayrağı var. İkinci resimde aynı bina ama Gemlik kurtulmuş, Türk bayrağı asılmış. (Yanan Hükümet binası)

Belediye Başkanına ve kültür ekibine açık çağrım; Lütfen bu resimleri arşivleyip baskısını yapalım, gelecek nesillere bırakacak bir eserimiz olsun.

Tarih ve Kültür Derneği kadınları, bu kez de bizleri Gemlik’in kültürüne götürecek Gemlik Girişimci Kadınlar Derneği’ni kurdular ve el emeklerini yapmaya, sergilemeye hazırlar. Gerçekten çok dolu ve birçok ilke imza atacak bir ekip oluşturulmuş, hepsi de gönüllü. Bekledikleri, çalışmalarını gerçekleştirecekleri bir ortamları, yerleri olması. Belediyenin bu konuda yardımcı olacağını düşünüyorum

Okullarımız açıldı, çocuklar arkadaşlarına öğretmenlerine kavuştu. Ama veliler baya zorlanıyor; fiyatlar yüksek. Bir de yerleşim alanlarıyla okul arası mesafeler uzun. Belediye Başkanının bir duyurusu velileri sevindirdi; ücretsiz ulaşım. Fakat o da sadece bir günlükmüş! Havada reklam kokusu var diyenler ne kadar haklı, düşündürücü. Dileğim, Burulaş’la konuşup çok düşük bir ücret karşılığında bu olayı kalıcı yapmak.

Gemlikspor galiba bu sefer hak ettiği ligde olacak. Güzel bir yönetim oluştu. Özveriyle işlerinden, güçlerinden feragat edip başarı için koşturuyorlar. Ön hazırlık maçlarında oyuncular göz dolduruyorlar. Başarılı olacaklarından eminim.

Metin Başkan ve yönetimdeki arkadaşlarla konuştuğumda; tek isteklerinin başarılı olmak olduğunu, duyulan ve konuşulan her konuyu kulaktan duyma değil de, her saatte kendilerini arayıp birinci ağızdan gerçeklerin öğrenilmesini istiyorlar. Ben başarılarının daim olmasını diliyorum.

Gemlikspor haftanın 5 günü antrenman yapıyor. Gidip izledim; çocuklar çok hırslı ve şampiyonluğa odaklanmışlar. Antrenman bitti, hocaları kan ter içinde kalan çocuklara “Hadi duşlara” diye seslendi. Duşa gidecekler de sıcak su yok. Soyunma odaları berbat bir haldeymiş. Görevli arkadaş söyledi, üzüldüm.

Sahanın görüntüsü güzel fakat ne duş ne de gönül rahatlığıyla gidecekleri odaları yok. Spor İl Müdürlüğü’ne verilmiş Gemlik Stadı artık. Onların insafına kalmış çocuklar. Gemlik Stadı’nın tekrar acilen Gemlik Belediyesi’ne devri yapılmalı ve önceden olduğu gibi her şeyi ile belediye ilgilenmeli.

Başkan Metin Bey, yönetimden Tuna kardeşimin ismimin yazılı olduğu formayı verdi. Çok sevindim. Teşekkür ediyorum. Destek bizden, başarı genç kardeşlerimden inşallah.

Dostlar, bir sonraki seferki yazım siyasi ve eleştiri dolu olacak. Dediğim gibi kırılan kırılabilir. Kimseye yalakalık yapacak değilim. Derdim Gemlik, derdim Gemlik’in huzuru.

Hoşça kalın. Görüşmek üzere.

BENZER HABERLER