HEMŞEHRİ DERNEKLERİ ŞENLİĞİ ÜZERİNE

Köşe Yazıları - 16 Ekim 2024 12:34

Hemşehri Dernekleri Kültür Festivali uzun bir aradan sonra yeniden yapıldı. İlk yapılan Hemşehri Derneği Festivali, Sosyal Yaşam Merkezi’nde yapılmıştı. Yöresel dernekler ürünleriyle ve sanatçılarıyla birlikte şenliğe renk katmışlardı. Bu dönem ise 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda yapılan etkinlikte bir tarafta gastronomi stantları, diğer tarafta hemşehri derneklerinin stantları vardı. Dernekler yöresel sanatçılarıyla katılmışlardı. Stantları gezdiğimizde yöresel ürünlerini ve çaylarını ikram eden, tanıtımlarını yapan dernek başkanlarımız, hemşehri denekleri şenliğinin yeniden başlamasına sevindiklerini ve festival yerini ise oy çokluğuyla karar aldıklarını belirtiyorlardı. Gastronomi ve panayır eşliğinde Türkiye’de ilk defa bir hemşehri dernekleri şenliğini izleme fırsatımız oldu.

Festivale katılan dernekler olduğu gibi katılmayan dernekler de vardı. Katılmayan derneklerin bir kısmı festivalin yapıldığı yere karşı çıkarken, diğerleri de gastronomi ve panayır eşliğinde yapılmasına karşı çıktılar. Gastronomi ve panayır eşliğinde hemşehri derneği şenliğinin yapılmasına Gemlik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Beki “Gemlik esnafı yorgun” diyerek, siyasi partilerin ilçe başkanları da “Panayırcı Belediye” olarak eleştirilerini yaptılar.

Gastronomi festivali zengin mutfağıyla Türkiye’de ilk olarak Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldı. Sonrasında Bursa Büyükşehir Belediyesi ve diğer belediyeler tarafından gastronomi festivali her yıl farklı temalarla yapılıyor. Vatandaşın yoğun ilgisi de oluyor. Yerel mutfağı dünya mutfakları ile buluşturan Gastronomi Festivali, Gemlik’te bu yıl ilk kez Kumla’da yapıldı.  Sonrasında Şehit Pyd.Asb.Kd.Bçvş. Ömer Halisdemir Parkı’nda ve 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda devam etti. Hemşehri Dernekleri Festivali de gastronomi eşliğinde yapılınca olanlar oldu.

Hemşehri Dernekleri Şenliği geride kaldı. Eksiklikleri ve eleştirileri de dikkate almak lazım. Şenliğin açılış konuşmasında Gemlik Belediyesi Başkanı Şükrü Deviren de eleştirileri dikkate almış olacak ki, “Uzun bir aradan sonra tekrar Hemşehri Derneği Festivali’nde birlikte olduk. Tam olarak arzu ettiğimiz festival bu değildi ama bir yerden başlamak gerekiyor” sözünü kullandı. Hareketsiz kalmaktansa eylem içinde olmak gerekiyor. Bu yıl karma modelli bir hemşehri derneği şenliğini ilk kez Gemlik’te izleme fırsatımız oldu. Gastronomi pardon panayır şenliğinin bir yıl içinde dördüncü kez yapılması hataydı. Gastronomi ile hemşehri derneği şenliği festivali ayrı yapılmalı. 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’ndan başka bir alanda yapılmış olsa daha iyi olurdu.

Vatandaşın festivale ilgisi nasıldı? Festival alanındaki şenliğe katılımı fazlaydı. Bursa ve Yalova’dan festivale gelen vatandaşlar da vardı. Her akşam derneklerin yöresel sanatçıları söyledi. Vatandaşlar Karşılamadan Horona, Halaydan Şekeroğlana kadar gönüllerince yöresel oyunlarını oynadılar, eğlendiler.

Hemşehri Dernekleri Şenliği Toplantısı’nda alınan kararlar oy çokluğu ile alınmış. Oyçokluğu da olsa katılım sağlanabilirdi. Hemşehri derneklerinin, kendi şehirlerine özgü kültürel öğeleri tanıtarak, hem o yörenin insanları arasında dayanışmayı pekiştirdiğini hem de kültürel zenginliklerini geniş bir kitleye ulaştırdığını unutmayalım. Bu bir başlangıçtır. Festival üzerine özeleştiriyi yapalım. Gelecek yıllarda birlik ve beraberlik içinde daha iyi bir festivalde buluşalım.

BENZER HABERLER