İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ABD Başkanı Donald Trump’ın Hürmüz Boğazı’na ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi.
“Hürmüz Boğazı İran’ındı, İran’ındır ve İran’ın olacaktır”
Garibabadi, Hürmüz Boğazı’nın “ne tweetle ne uçak gemisiyle ne emir çıkararak ne de seçim konuşmasıyla” ele geçirilebileceğini belirtti. İran’ın tehdit ve güç gösterisinden korkmayacağını ifade eden Garibabadi, ABD’nin İran karşısında stratejik ve ağır yenilgiler aldığını kabul etmesi gerektiğini söyledi.Garibabadi, Trump’a hitaben yaptığı açıklamada, “Hürmüz Boğazı İran’ındı, İran’ındır ve İran’ın olacaktır. Bu boğaz, yalnızca İran’ın emriyle kapanacak ve açılacak” ifadelerini kullandı.
Trump: “Hürmüz Boğazı’nı ABD toprağı ilan edeceğim”
ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı açıklamada, ABD Donanması’nın Hürmüz Boğazı’nda tam abluka uyguladığını öne sürmüş ve İran’ı tamamen mağlup ettikten sonra Hürmüz Boğazı’nı ABD toprağı ilan edeceğini söylemişti.Trump ayrıca önceki gün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ABD’nin Hürmüz Boğazı üzerinde “tam kontrole” sahip olduğunu ve bu kontrolü sürdürebileceğini ifade etmişti.
İran: “İzin ve gözetimimiz dışında gemi geçemez”
İranlı yetkililer, ABD’nin Hürmüz Boğazı’na yönelik müdahaleleri ve deniz ablukası sona ermeden boğazın açılmayacağını savunuyor.İran’da savaşı koordine eden en üst askeri birim olan Hatemul Enbiya Merkez Karargahı Sözcüsü İbrahim Zülfikari de Trump’ın açıklamalarını yalanlayarak, İran’ın izni ve gözetimi dışında hiçbir geminin Hürmüz Boğazı’ndan geçiş yapamayacağını belirtmişti.