İsrail’den İran’a ‘Tövbe Günleri’ Operasyonu

Gündem - 26 Ekim 2024 13:43

İsrail, İran’ın 1 Ekim’deki füze saldırısına karşılık olarak dün gece kapsamlı bir operasyon düzenledi. İsrailli yetkililerin açıklamalarına göre, İran’a üç ayrı saldırı dalgası gerçekleştirildi. İkinci ve üçüncü dalgalar, özellikle füze ve insansız hava aracı (İHA) üretim tesislerini hedef aldı. İsrail ordusu, bu misilleme saldırısına 100 savaş uçağının katıldığını duyurdu. İsrail medyası, 3.5 saat süren saldırıda 20 hedefin vurulduğunu belirterek, operasyonun “Tövbe günleri” adıyla anıldığını aktardı.

İsrail’i tehdit eden ve bölgeyi daha geniş bir gerilime sürüklemek isteyen herkes ağır bir bedel ödeyecektir

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), bu sabah İran’a yönelik misilleme saldırısının başarıyla tamamlandığını duyurdu. IDF Sözcüsü Daniel Hagari, saldırıların ardından yaptığı açıklamada, “Uçaklarımız, İran’daki askeri hedefleri vurduktan sonra güvenli bir şekilde geri döndü. Bu, İran’ın son aylarda İsrail Devleti’ne yönelik gerçekleştirdiği saldırılara bir yanıt niteliğindeydi. Misilleme saldırısı başarıyla tamamlandı ve hedeflerimize ulaştık” şeklinde konuştu. Hagari, olası bir karşı saldırı hakkında ise, “Eğer İran’daki rejim gerilimi artırma hatasına düşerse, karşılık vermek zorunda kalacağız. Mesajımız net: İsrail’i tehdit eden ve bölgeyi daha geniş bir çatışmaya sürüklemeye çalışan herkes ağır bir bedel ödeyecektir” ifadelerini kullandı.

Hava saldırılarında 2 asker hayatını kaybetti

İran ordusu, İsrail’in askeri hedeflere düzenlediği hava saldırılarında iki askerinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. İran Hava Savunma Kuvvetleri, Tahran, Huzistan ve İlam şehirlerindeki askeri tesislere yönelik saldırıların engellendiğini açıkladı. İran’ın yarı resmi haber ajansı Tesnim’e göre, ismini vermek istemeyen bir kaynak, Tahran’ın İsrail’in gece saatlerinde gerçekleştirdiği hava saldırısına yanıt verme niyetinde olduğunu belirtti. Bu kaynak, “Önceden belirttiğimiz gibi İran, İsrail’in saldırılarına karşılık vermeye hazırdır. Herhangi bir saldırıya karşılık verme hakkımızı saklı tutuyoruz. İsrail’in her eylemine uygun bir karşılık alacağına dair hiçbir şüphe yok” ifadelerini kullandı.

İsrail’in bölgede yarattığı teröre son verilmeli

İsrail ordusu, eş zamanlı olarak Suriye’ye de saldırılar düzenledi ve Şam yakınları ile Humus’tan patlama sesleri duyuldu. Bu iki kentte, Hizbullah ve İran destekli grupların yoğun bir şekilde bulunduğu belirtildi. Ayrıca Türkiye, İsrail’in İran’a yönelik saldırısını kınayan bir yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada, “Gazze’de soykırım işleyen, Batı Şeria’yı ilhak etmeye hazırlanan ve Lübnan’da sivilleri hedef alan İsrail, bölgemizi daha büyük bir savaşa sürüklüyor” denildi. Türkiye, İsrail’in yarattığı teröre son verilmesinin uluslararası güvenlik ve huzur açısından tarihi bir sorumluluk haline geldiğini vurguladı. Açıklamada, “Hukukun uygulanması ve Netanyahu hükümetinin durdurulması için uluslararası toplumu bir an önce harekete geçmeye çağırıyoruz. Türkiye olarak, bölgemizde daha fazla savaş, şiddet ve hukuksuzluk istemediğimizi tekrar ediyoruz. Orta Doğu’da barışın yeniden sağlanması için bölge ülkeleri ve dış aktörlerin akılcı ve sağduyulu bir yaklaşım benimsemesi şarttır” ifadelerine yer verildi.

BENZER HABERLER