Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ekipleri, 2026 yılının ocak-eylül döneminde kaçakçılıkla mücadele kapsamında 4 bin 890 operasyona imza attı. Operasyonlarda, toplam 91 milyar 720 milyon lira değerinde kaçak eşya ve uyuşturucu madde ele geçirildi.
9 AYDA TONLARCA UYUŞTURUCU ELE GEÇİRİLDİ
Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, Gümrükler Muhafaza ekiplerinin gelişmiş risk analiz sistemleri, teknolojik kontrol altyapısı ve uzman personeliyle kaçakçılığa karşı etkin mücadele yürüttüğü belirtildi. Çalışmalarla ülke ekonomisinin korunması, haksız rekabetin önlenmesi, toplum sağlığının güvence altına alınması ve suç örgütleriyle mücadelede önemli sonuçlar elde edildiği vurgulandı.Yılın ilk 9 ayında gerçekleştirilen operasyonlarda 52,6 ton uyuşturucu maddeye el konuldu. Ekipler ayrıca 981 bin 144 elektrikli ve elektronik eşya, 1 milyon 805 bin makine aksamı ve 5 milyon 692 bin tıbbi malzeme ele geçirdi. Tütün mamulleri, tarihi eserler, akaryakıt ve tekstil ürünleri de operasyonlarda yakalanan kaçak ürünler arasında yer aldı.
EYLÜLDE 9,7 MİLYAR LİRALIK YAKALAMA
Eylül ayında düzenlenen operasyonlarda ise 9 milyar 760 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya ve uyuşturucu madde ele geçirildi. Bu operasyonlarda 2,9 ton uyuşturucunun yanı sıra 584 bin 779 tıbbi malzeme, 533 ton 281 kilogram akaryakıt ve 53 bin 304 elektrikli-elektronik eşya yakalandı.
KAÇAKÇILIĞA KARŞI KESİNTİSİZ MÜCADELE
Bakanlık açıklamasında, ülke ekonomisine zarar veren, ticari faaliyetleri olumsuz etkileyen ve toplum sağlığını tehdit eden kaçakçılık faaliyetlerine karşı mücadelenin kararlılıkla sürdürüldüğü ifade edildi.Cumhurbaşkanlığı tarafından 2026-2035 döneminin “Aile ve Nüfus On Yılı” ilan edilmesiyle üstlenilen sorumluluğa da dikkat çekilen açıklamada, aile yapısının korunması, çocukların fiziksel ve psikolojik bütünlüğünün güvence altına alınması ve gençlerin zararlı alışkanlıklardan uzak tutulmasının önemine işaret edildi. Gümrükler Muhafaza ekiplerinin kaçakçılığın her türüne karşı 7 gün 24 saat görev başında olduğu belirtildi.