YENİ YIL KUTLAMALARI

Köşe Yazıları - 26 Aralık 2023 00:16

Oldum olası yeni yılları severim. Yeni yıl; Yeni umutlar, yeni hayaller, özel ve güzel anılar biriktirebileceğimiz koca bir yıl geliyor.

Ülkemizde yeni yıl kutlamaları bazı insanlar tarafından farklı algılanıyor. Bu konu saptırılarak dinsizlikle bağdaştırılmaktadır. Noel ile yılbaşı farklılık gösteriyor ve her kültürün kutlama amacı farklıdır.

Hristiyanlarda her yıl aralık ayının 25’inde Noel (İsa’nın doğum günü) kutlanır. Katoliklerde Azizler takvimine göre Papa 1. Sylvester’i anma günü olarak kutlanır. Gregoryen Takvimi’ne göre yılın son günüdür. Biz ise yepyeni bir yılın gelişini kutlamaktayız.

Noel Ağacı (Yılbaşı ağacı) her dinde farklı inançlarla süslenir. Hristiyanlarda İsa’nın doğumu ve dirilişinin simgesidir. Ağacın dalları ve çalıları ölümsüzlüğün bir amblemi olarak görülür ve İsa’nın çarmıhta giydiği dikenli tacı simgelediği söylenir.

Yunanlılarda iğne yapraklı çam ağacı, bitki örtüsü dünyası olan Yunan Tanrısı Attis için kutsaldır. Gümüş renk sembollerle süslenir.

Romalılarda yeşil ağaçlar, Roma kültüründe güneş sembolü olarak kabul edilir. Romalılar için ağaçlar ışığın ifadesidir.

Japonya ve Çin’de ise ölümsüzlüğün ve uzun yaşamın simgesi olup kutsal kabul edilir.

Bizim ülkemizde ise dekor amaçlı ve çocuklara aktivite olarak süslenir ve herhangi bir simge ifade etmez.

Ülkemizde yaklaşık 200 bine yakın Hristiyan mezhep yaşamaktadır. Onlarca ibadethane ve tapınak bulunmaktadır. Bu insanlara oturma izni veriyorsanız, ev satıyorsanız, kilise açıyorsanız “Bayramını kutlama” diyemezsiniz.

Kimin, neyi, ne amaçla kutladığı önemli. Bir de “Batılılaşma” diye bir söylem dolanıyor ortada. Bütün dünya markalarını alıp satarken, her yere yabancı dilde tabelalar asarken, Türk dilini yerle bir ederken batılılaşmıyor muyuz?

Biraz saygı duyun insanlara. Dudak uçuklatan fiyatlar almış başını giderken, çoğu insan mekânlara gidemeyeceği için, sevdikleriyle birlikte meyve, çerez yiyip tombala oynamayı, çocuklarını eğlendirmek için birkaç süslemeyi çok görmeyin insanlara.

Şimdiden iyi seneler diliyorum değerli okurlar. 2024 yılı hepimize şans ve huzur getirsin.

Sevgi ve ışıkla kalın.

BENZER HABERLER