AYM’den Sürücü Belgeleri İçin Önemli Karar

Anayasa Mahkemesi’nin Resmî Gazete’de yayımlanan kararına göre, Mardin 1. İdare Mahkemesi, baktığı bir davada 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun ek 17. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “…aday sürücülerin sürücü belgelerinin iptal edilme…” ibaresinin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptali için yüksek mahkemeye başvurdu.
Kural Anayasa’ya Aykırı Bulundu
Başvuruyu esastan inceleyen AYM, söz konusu düzenlemenin Anayasa’nın 13. ve 20. maddelerine aykırı olduğuna hükmederek kuralı iptal etti.
Mahkeme, aday sürücülerin sertifikalarının hangi şartlarda iptal edileceğinin yönetmelikle belirlenmesini öngören ifadeye dikkat çekerek bu durumun kanunilik ilkesine uygun olmadığını vurguladı.
“Özel Hayata Saygı Hakkına Sınırlama”
AYM gerekçesinde, sürücü belgesinin iptal edilmesinin bireyin günlük yaşamının bir parçası haline gelen araç kullanma imkanını ortadan kaldırdığını belirterek, bunun “özel hayata saygı gösterilmesini isteme hakkına” bir sınırlama oluşturduğunu ifade etti.Kararda, temel hak ve özgürlüklerin sadece kanunla sınırlandırılabileceği hatırlatılarak, bu sınırlandırmanın ilkeleri, esasları ve çerçevesinin de kanun tarafından belirlenmesi gerektiği vurgulandı.
Gerekçede, mevcut düzenlemede sürücü belgelerinin hangi hallerde iptal edileceğine dair açık bir yasal çerçeve bulunmadığı kaydedildi.
Yetki İdareye Bırakıldı: Kanunilik Şartı Sağlanmadı
Belgenin iptaline yol açacak davranışların belirlenmesi yetkisinin tamamen idareye bırakıldığına dikkat çeken AYM, bunun sınırları belirsiz bir yetki oluşturduğunu ve kanunilik koşulunu karşılamadığını belirtti.
İptal 9 Ay Sonra Yürürlüğe Girecek
Mahkeme, iptal kararıyla doğacak hukuki boşluğun kamu yararını olumsuz etkileyeceği değerlendirmesinde bulundu. Bu nedenle TBMM’nin yeni düzenleme yapabilmesine imkan tanımak amacıyla, iptal hükmünün Resmî Gazete’de yayımlanmasından itibaren 9 ay sonra yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı.

-
Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alireisoğlu geldiği gibi gitti.
-
Erdoğan’dan “411 el kaosa kalktı” Hatırlatması
-
Avanos’ta Kabak Çekirdeği Dolandırıcılığı: “300 Milyon TL Zarar”
-
Ziraat Türkiye Kupası’nda derbi maçları belli oldu
-
Bahis Soruşturmasında 46 Gözaltı Kararı
-
Sultanbeyli Zabıtası Raf Temizliği Yaptı


