12° Kapalı

Dünyanın Gözü ABD’ de!

| Haber Girişi: 5 Kasım 2024 17:29 | Son Güncelleme: 5 Kasım 2024 17:29 A A

ABD’de başkanlık ve Kongre seçimleri için oy verme işlemi başladı. Doğu eyaletlerinde vatandaşlar sandık başına giderek, Cumhuriyetçi Donald Trump ile Demokrat Kamala Harris arasındaki başkanlık yarışına katılıyor. Başkan Joe Biden’ın adaylıktan çekilmesiyle Harris, Demokratların yeni adayı olarak öne çıkarken, Trump Cumhuriyetçilerin temsilcisi. Başkan yardımcılığı içinse Ohio Senatörü James David Vance ve Minnesota Valisi Tim Walz kapışıyor. Seçmenler sadece başkanı değil, aynı zamanda Temsilciler Meclisi’nin 435 sandalyesi ve Senato’nun 34 koltuğu için de oy kullanıyor.

Kazanan aday ABD’nin 47. Başkanı olacak

ABD’de başkanlık seçimleri için oy verme işlemi, farklı saat dilimlerine sahip eyaletlerde kademeli olarak başladı. New York ve Virginia’da sabah saat 06.00’da (TSİ 14.00), en kritik eyaletler Florida ve Pensilvanya ile başkent Washington DC’de ise saat 07.00’de (TSİ 15.00) sandıklar açıldı. Oy verme süreci, Virginia ve Florida’da 19.00’da (TSİ Çarşamba 03.00), Washington DC ve Pensilvanya’da 20.00’da (TSİ Çarşamba 04.00), New York’ta ise 21.00’de (TSİ Çarşamba 05.00) sona erecek. Başkanlık seçimini kazanan aday, 20 Ocak 2025’te yemin ederek ABD’nin 47. başkanı olacak. Seçimlerin ilk adımı, ABD’nin New Hampshire eyaletine bağlı, Kanada sınırına yakın Dixville Notch köyünde gece yarısı yapıldı. Buradaki 6 seçmen, yerel saatle 00.00’dan itibaren oylarını kullandı. Sayım sonucunda ise tam bir eşitlik yaşandı: 3 oy Kamala Harris’e, 3 oy ise Donald Trump’a gitti.

270 delegeye ulaşan aday, Başkan olmaya hak kazanıyor

ABD başkanlık seçimlerinde, seçmenler esasen destekledikleri partinin delegelerine oy veriyor. “Delegeler Kurulu” adı verilen bu sistemde, her eyalete farklı ağırlıklarda dağıtılmış toplam 538 delege bulunuyor. Başkanlık yarışını kazanan aday, bu 538 delegenin yarısından bir fazlasına, yani 270 delegeye ulaşmak zorunda. İlginç bir şekilde, seçimde toplamda daha fazla oy almak değil, daha fazla delege kazanmak belirleyici oluyor. Bu durum, eyaletler arasındaki dengeyi gözeten Amerikan siyasal sisteminin en dikkat çekici özelliklerinden biri olarak öne çıkıyor.Seçim uzmanlarına göre, ABD’nin Beyaz Saray’a giden yolunu belirleyecek anahtarlar “salıncak eyaletler”de saklı. Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Kuzey Carolina, Pensilvanya ve Wisconsin gibi eyaletler, öngörülemez seçim sonuçları ve kararsız seçmenler nedeniyle kritik bir rol oynuyor. Bu eyaletlerde, seçmenler genellikle kararsız kalıyor ya da iki parti arasında neredeyse eşit bir şekilde bölünüyor. Bu da, her iki aday için bu eyaletlerdeki kampanya sürecini oldukça yoğun ve belirleyici hale getiriyor. Hem Demokrat Kamala Harris hem de Cumhuriyetçi Donald Trump, bu salıncak eyaletlerde büyük çaba sarf ederek sonuçları kendi lehlerine çevirmeye çalıştı.

Gündem - 17:29 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.
MKS - Marmara Kimya Sanayi Borusan Liberal