Kapalı

GEMLİK TARİHİNE IŞIK TUTAN NACİ PEHLİVAN ÖĞRETMENİN ANISINA

| Haber Girişi: 1 Aralık 2024 10:18 | Son Güncelleme: 13 Aralık 2024 10:18 A A

NACİ PEHLİVAN
Eğitimci, araştırmacı

1945 yılında Burdur’un Gölhisar ilçesine bağlı İbecik Köyü’nde doğdu. İlköğrenimini köyünde yaptıktan sonra, ortaokulu Fethiye’de bitirdi. Çanakkale Öğretmen Okulu’nu okuduktan sonra 1963 yılında Bingöl, Solhan Şimşirpınar Köyü’ne ilkokul öğretmeni olarak atandı.

Aynı yıl Bursa Eğitim Enstitüsü’nün sınavlarını kazanarak Fen Bölümü’ne kaydoldu. Birinci sınıfı okuduktan sonra bir yıl ara vererek Burdur, Gölhisar Yusufça Köyü’nde ilkokul öğretmenliği yaptı. 1966 yılında Eğitim Enstitüsü’nden mezun oldu ve Diyarbakır Hazro Ortaokulu Fen Bölümü öğretmenliğine atandı. Müdür vekili olarak burada ilk defa ortaokul açtı.

Daha sonra Diyarbakır Lice Ortaokulu’na tayin oldu. 1970 yılında Malatya Ortaokulu Müdürlüğü’ne atandı. 1971 yılında burada ilk liseyi açtı. 1975 yılına kadar bu lisenin müdürlüğünü yaptı.

1975 yılında askerlik dönüşü Gemlik Armutlu Ortaokulu’na, 1977’de Gemlik Umurbey Ortaokul Müdürlüğü’ne atandı. Umurbey’de 9 yıl çalıştıktan sonra Gemlik Gazi İlköğretim Okulu Müdürlüğü’ne atandı. Bu okulun ilk kuruculuğunu yaptı. Böylece; biri ilk, biri orta, biri de lise olmak üzere üç okulun kuruculuğunu yaptı. 1996 yılında emekli oldu. Naci Pehlivan evli ve iki çocuk sahibiydi.

Çalıştığı yıllarda araştırma çalışmalarına başladı. Emekli olduktan sonra bu çalışmalar yoğunluk kazandı. İlk eseri “Umurbey”dir. Zaman zaman Burada Araştırma Vakfı’nın çıkardığı “Bursa” dergisinde Gemlik ve köyleri ile ilgili yaptığı araştırma yazıları yayınlandı. Yine Gemlik’te günlük bir gazetede bu bölge ile ilgili tarih ve kültür yazıları yazdı.

Emekli öğretmen Birgül Pehlivan’ın eşi; Nilgün, Gökhan Pehlivan’ın babaları; Gemlik Tarihini Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneği’nin kurucularından olan Naci hocamızı 1 Aralık 2022 tarihinde kaybettik. Mezarı, öğretmenlik yaptığı Umurbey Köyü Mezarlığı’ndadır.

 

Reyhan Çorum’un kaleminden…

Rahmetli Naci Hoca’yı kitaplarından tanıdım önce. “Anılarda Yaşarken Gemlik” grubumu açtığım günlerde, Umurbey ve Gemlik kitaplarını almış ve okumuştum. Bu emek sadece kitaplarda kalmamalıydı. Her gün bir yazısını yazarak paylaştım. Aslında kendimi tanıtıp, bunun için iznini de istemiştim mesajla fakat günler geçti bana dönmedi. Artık bunu yapmamı istemediğini düşündüğüm bir sırada iş yerimden içeriye girdi. Saygı ile, biraz da çekinerek karşıladım. Güvenli Köyü’nde yazları kalıyormuş ve interneti çekmiyormuş. Duyunca tanışmak ve teşekkür etmek istemiş.

İş yerimde doğum gününü kutlarken

Naci Hocam interneti fazla kullanmayı bilmiyordu. Ben de acemiydim ama onun adına bir sayfa açarak paylaşımlar yaptım. İş yerime sık sık geliyor, uzun uzun Gemlik üzerine sohbetler ediyorduk. Benim ondan öğreneceğim çok şey vardı. O da Gemlik hakkında bilmediği şeyleri soruyordu.

Derneği kurduk. Başkanımız olmasını istedim fakat o benim başkan olmamı istedi. Köyler hakkında bir kitap çıkarmak istiyor ve tüm gayretini bunun için harcıyordu.

İstanbul’da Gemlikliler gününde

Her bilginin peşine düşerdi. Gemlikliler ile görüşebilmek için çağırılan her yere gitti, köy köy dolaşarak yazdı. Maalesef son yazıları çıkmadı. Kitaplığındaki bazı kitapları eşi Birgül Hanım derneğimize bağışladı.

Bizlere örnek oldu. Kitaplarımda onun yazılarına yer verdim. Çünkü yaptıkları okunsun, hiç unutulmasın istiyorum. Yazarlar bıraktıkları eserlerle ölümsüzleşir. Benim yolumu ışığı ile aydınlattı. Yarım bıraktıklarını tamamlamak için ben de elimden geleni yapıyorum.

Dernek arkadaşlarım ile ilk ölüm yıldönümünde onu yalnız bırakmadık. Bu yıl da inşallah yanında olacağız. Gemlik tarihi için yaptıkları unutulmaz. Her zaman saygı, sevgi, minnetle anıyoruz. Unutmayacağız. Işıklarda uyusun, mekânı cennet olsun.

Umurbey Mezarlığı’nda, Dr. Ziya Kaya ve Naci Pehlivan’ın mezarı başında dua ederken.

 

ZİYA KAYA
Hekim, şair (D. 1891, Umurbey / Gemlik – Ö. 1953, Bursa)

Yüreği vatan, millet sevgisi ile dolu Ziya Kaya, savaş yıllarında İttihat ve Terakki’ye katılmıştır. Gemlik siyasetinde önemli rol oynamış, belediye başkanlığı yapmış ve doktor olarak da ihtiyacı olan herkesin yardımına koşmuştur.

Başka bir sayımızda hayatına daha geniş yer vereceğiz. Umurbey Beyler Mezarlığı’nda yatan, Umurbey’de doğan Ziya Bey’i, ölümünün 71. Yılında (2 Aralık) saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz. Mekânı cennet olsun.

 

Köşe Yazıları - 10:18 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.
MKS - Marmara Kimya Sanayi Borusan Liberal