Hürmüz Boğazı’nda Dikkat Çeken Japon Tankeri
Japonya’ya ait dev bir ham petrol tankeri, Hürmüz Boğazı’ndan sessizce geçerek Umman Körfezi’nde yeniden ortaya çıktı. Gemi takip verileri, Japon tankerinin kritik su yolundaki hareketlerini bir süre boyunca gizlediğini ortaya koydu.
Sinyal kesildi, Umman Körfezi’nde yeniden belirdi
Bloomberg’in haberine göre, “Eneos Endeavor” adlı çok büyük ham petrol tankeri (VLCC), Çarşamba günü geç saatlerde Umman’ın başkenti Maskat’ın kuzeyinde yeniden sinyal vermeye başladı. Tankerin Arap Denizi yönüne doğru ilerlediği görüldü.Geminin son konum bildirimi ise Pazartesi günü Basra Körfezi’nde, Abu Dabi’nin kuzeyinde alınmıştı. İki sinyal arasındaki boşluk, tankerin Hürmüz Boğazı geçişini konum paylaşmadan gerçekleştirdiğine işaret etti.
Süper tanker neredeyse tamamen dolu
Eneos Endeavor’ın Şubat ayı sonunda Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Das Adası ile Kuveyt’teki Mina Al Ahmadi Limanı’ndan ham petrol yüklediği belirtildi. Su çekimi verileri, tankerin neredeyse tam kapasiteyle seyir yaptığını gösterdi.Başlangıçta Japonya’daki Kiire Limanı’nı varış noktası olarak bildiren tanker, daha sonra rotasını “emir bekleniyor” şeklinde güncelledi. Bu değişiklik, geminin nihai varış limanının henüz netleşmediği şeklinde yorumlandı.
Şirketten güvenlik gerekçeli sessizlik
Tankerin, Japon enerji devi Eneos Holdings Inc.’in filosunda yer aldığı belirtildi. Şirket sözcüsü ise güvenlik gerekçelerini öne sürerek geminin operasyonel durumu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.
Orta Doğu geriliminin gölgesinde kritik geçiş
Eneos Endeavor’ın yolculuğu, Orta Doğu’daki savaşın Şubat ayı sonunda başlamasından bu yana Hürmüz Boğazı’nı geçen ikinci Japon süper tankeri olarak kayda geçti.Nisan ayı sonunda “Idemitsu Maru” adlı Japon VLCC tankeri de aynı geçişi gerçekleştirmiş, ancak bu yolculuk sırasında konum bilgilerini açık şekilde paylaşmıştı.Japonya Başbakanı Sanae Takaichi, bir Japon tankerinin boğazdan geçtiğini doğrularken, Tokyo yönetiminin Tahran’a tüm gemiler için serbest ve güvenli geçiş çağrısı yaptığını açıkladı.

-
Türkçenin 700 Yıllık Yolculuğu Bursa’da Ele Alındı
-
Gemlik Kent Konseyi Başkan Adayı Topkaç’tan GGC’ye Ziyaret
-
Yasa Dışı Bahis Ağına Büyük Darbe
-
Eskişehir’de Şafak Operasyonu
-
ABD–Çin Hattında Tarihi Görüşme
-
Dolu ve Hortum Tehlikesi İçin Kritik Uyarı


