Parçalı bulutlu

KENT KONSEYİ SEÇİMLERİ ÜZERİNE

| Haber Girişi: 16 Haziran 2024 07:12 | Son Güncelleme: 15 Haziran 2024 07:12 A A

Gemlik Kent Konseyi seçimleri önümüzdeki günlerde yapılacak. Dernekler başta olmak üzere tüm sivil toplum kuruluşları ve Gemlik Kaymakamlığı’na bağlı bazı kuruluşlar kent konseyine isimleri sundular.

 

Bir şehrin en önemli dinamiklerinden birisi hiç kuşku yok ki kent konseyleridir. Bu nedenle, Gemlik Kent Konseyi’ni seçim döneminde en çok işleyen belediye başkan adayıydım. Gemlik Belediye Başkanı olarak seçilen Şükrü Deviren başta olmak üzere meclis üyelerimizi ve muhtarlarımızı tebrik ediyorum.

 

Mahalli idareler seçiminden sonra kent konseyi başkanlığı için düğmeye basıldı. Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren tarafsızlığını açıkladı. Kent konseyi seçimleri sürecini yöneten Deniz kardeşim de yürütme kurulu üyelerinin verdiği destekle çalışmalarını sürdürüyor. Delege listesine üç başkan adayımız da rahatlıkla ulaşabiliyor ve bilgiler alabiliyor.

 

Başkanlık için iş insanı Ahmet Arslan, Gemlik Belediyesi eski Meclis Üyesi Sedat Akkuş, Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Çiğdem Ateş ve sosyal çalışmalarıyla dikkat çeken Murat Kader Ateş adaylığını açıklayan isim olmuşlardı.  Sonrasında Murat Ateş başkan adaylığından vazgeçti ve kalan üç aday seçim çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Başkan adaylarımıza öncelikle seçimlerde başarılar dilerim.

 

Adayların vaatlerine baktığımızda Kent konseyinin kuruluşunu, çalışmasını, usul ve hukuki dayanağını hatırlatmakta fayda var. Kent konseyleri kuruldukları belediye düzeyinde ‘’danışma ve tavsiye’’ kuruluşlarıdır. İçerisinde barındırdığı kent unsurlarının çeşitliliği bakımından belediyenin sunduğu hizmetlere ilişkin yol gösterici ve iyileştirici nitelikte çalışmalar yürütürler.

 

Kent konseyinin hukuki dayanağı, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 76. maddesidir.  Kent konseyinin ilk kuruluşu, belediye başkanının çağrısıyla olur. Ancak kent konseyi, belediyenin bir birimi, müdürlüğü veya uzantısı değildir. 1992 Birleşmiş Milletler Rio “yeryüzü zirvesi” ile ivmeyle başlayan Gündem 21 başlıklı eylem planında her ülke kendi Yerel Gündem 21’ini oluşturmaya çağrılmıştır. Gündem 21’in 28. Bölümü’nde yer alan bu çağrının etkileri Türkiye’de ancak 1996 BM İstanbul Habitat II Konferansı’nın ivmesiyle, 1997 yılı sonunda başlamıştır. Yerel Gündem 21 uluslararası platformda en etkili eylem planı olarak böylece ortaya çıkmış oldu. Yerel Günden 21’in bir sonraki adımı ise kent konseylerinin orta çıkması olmuştur. 08.10.2006’da Kent Konseyi Yönetmeliği yayınlanmıştır. 06.06.2009’da Kent Konseyi Yönetmeliği’nde önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklerle kent konseyinin oluşumu, görevleri, çalışma ilkeleri ve görevleri değişmiştir. Ayrıca kent konseyi üyeliğine ilişkin düzenlemeler yapılmış ve kent konseyi organlarına kent konseyi başkanı eklenmiştir. Bununla birlikte kent konseyi organlarının görevleri ve nitelikleri değiştirilmiştir. Son olarak genel sekreterlik ile sekretarya hizmetleri kent konseylerinin bir parçası haline getirilmiş ve belediyelerin kent konseylerine ayni ve nakdi yardım yapabileceklerine ilişkin yeni bir hüküm kurala bağlanmıştır. 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile ilin belediye sınırları mülki sınırlarına genişletilmiş; böylece kent konseylerinin faaliyet alanı genişlemiştir.

 

Gemlik Kent konseyinin seçimlerine sayılı günler kalırken konseyin görevi sadece festival ve hemşehri dernekleri gecesi yapmak değildir. Gemlik Kent Konseyi, kentteki ihtiyaç önceliklerinin belirlenmesi noktasında, kamuoyunun taleplerinin değerlendirilmesi, kente dair gündemin oluşturulması gibi çeşitli konularda çalışmalar yürütmektedir. Kent konseyleri, bu anlamda esasında belediyelerin resmi danışma organlarıdır. Bir şehrin dinamosu, itici gücü olması gerekir. Bunun için de konseyde yer almak isteyenlerin özverili bir şekilde çalışmalar yapmasının yanında kafa yorması, zaman ayırması, şehrin kalkınması ve gelişmesi için projeler üretmesi gereklidir. “Kent konseyine seçilelim, gerisi kolay” demek, sadece ve sadece kendimizi kandırmak demektir.

 

 

Yönetmelikleri temel aldığımızda belediyeye yalnızca tavsiye kararı alan, hukuki yaptırım ve ekonomik gücü bulunmayan kent konseylerinin belediye ile uyum içinde çalışmasının zorunlu olduğunu görüyoruz. Kent konseyi başkan adayları birilerinden destek isteyecek ve birileri de ekip olarak kendi adaylarına çalışacak ama önemli olan demokrasi kültürünü zedelemeden, insan onurunu kırmadan oylara talip olabilmek. Geçmişte yaşananlardan ders alalım.  Birlik ve beraberlik içinde seçilen kim olursa yanında duralım. Ortak akıl, çok seslilik ve uzlaşı kültürünü etkin kıldıktan sonra kent konseylerinin yapacağı çok iş var.

 

Marmara’nın incisi Gemlik’te bu defa “Kent konseyinin adı olsun, kendisi olmasın” demeyelim.

 

Kalın sağlıcakla…

 

 

 

Köşe Yazıları - 07:12 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.
MKS - Marmara Kimya Sanayi Borusan Liberal