MGK Bugün Toplanıyor

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün Beştepe’de toplanacak. Kurulun gündemindeki en önemli başlıklardan biri, “Terörsüz Türkiye” sürecinde gelinen son aşama olacak.
Toplantıda, sürecin ilerleyebilmesi için gerekli görülen silah bırakma sürecine ilişkin sahadaki gelişmelerin kapsamlı şekilde değerlendirilmesi bekleniyor.
Sınır ötesindeki gelişmeler masada
MGK’da başta Sincar olmak üzere terör örgütünün boşaltmaya hazırlandığı bölgelerde atılması planlanan adımlar ele alınacak. Silah bırakma sürecine ilişkin Irak Merkezi Hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile yürütülen temasların da toplantının gündeminde olması bekleniyor.
Kurulda ayrıca Ukrayna-Rusya savaşı ve Karadeniz’de seyir güvenliğine ilişkin gelişmeler değerlendirilecek. ABD ile İran arasında devam eden müzakere sürecindeki son durum da masaya yatırılacak.
Yemen ve Babülmendep gündemi
Toplantının dış güvenlik başlıkları arasında Yemen’deki Husi güçlerinin Suudi Arabistan’a yönelik saldırıları da yer alacak.
Babülmendep Boğazı’nda seyir güvenliğinin sağlanmasına yönelik uluslararası çabalarla bölgedeki son gelişmelerin de MGK’da değerlendirilmesi bekleniyor.
Çerçeve yasa için MGK kararı gerekiyor
“Terörsüz Türkiye” sürecinde yasal düzenlemelerin devreye girebilmesi açısından MGK toplantısı kritik bir aşama olarak öne çıkıyor.
Kamuoyunda “çerçeve yasa” olarak bilinen Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun’un ilk maddesine göre, düzenlemenin uygulanabilmesi için PKK/KCK ve bağlantılı oluşumların fiili varlığını sona erdirdiğinin, kontrolündeki silah ve mühimmatı teslim ettiğinin güvenlik kurumlarınca tespit edilmesi gerekiyor.
Bu tespitin MGK kararıyla teyit edilmesi ve kararın Resmi Gazete’de yayımlanması şartı bulunuyor.
Kararın ardından 6 aylık süreç başlayacak
MGK kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından çerçeve yasanın yürürlüğe girmesi ve 6 aylık başvuru sürecinin başlaması öngörülüyor.

-
Başsavcılıktan VAR Odası Açıklaması
-
İnternet ve Sosyal Medya Hesapları Kapatıldı
-
Fon soruşturmasında 5. dalga operasyon!
-
Evden balya balya para çıktı
-
S-400’leri için sürpriz gelişme!
-
Şadi Özdemir’den Bursaspor mesajı: “Bu değere hep birlikte sahip çıkmalıyız”

