Zehirli Fıstık İddialarına Bakanlıktan Net Yanıt
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin Dilber, Haberler.com’da yayınlanan programda, Gıda Denetim Uzmanı Nurten Sırma’nın konuğu oldu. Dünya çapında yankı uyandıran “Dubai çikolatası” çılgınlığının, Antep fıstığına olan talebi katladığını belirten Dilber, Avrupa Birliği’nin (AB) “aflatoksin” içeren ürünleri sınırdan geri çevirdiği yönündeki iddialara da açıklık getirdi. Özellikle Türkiye’nin en çok iade edilen Antep fıstığıyla gündeme geldiği iddialarının asılsız olduğunu vurgulayan Dilber, “Sadece bir kamyon ürün geri çevrildi. Bunun dışında, iade edilen ürünler bile sanki iade edilmiş gibi haber yapılıyor,” diyerek, yanlış bilgilere karşı uyarıda bulundu.
200’den fazla ülkeye 2000’den fazla tarımsal ürün ihraç ediyoruz
Dilber, “Önce Dubai çikolatası, sonra da Antep fıstığı meselesi gündeme geldi. Ancak Türkiye sadece Antep fıstığıyla sınırlı bir tarım ülkesi değil, 200’ün üzerinde ülkeye, 2000’den fazla tarım ürünü ihraç ediyoruz,” dedi. 2023 yılında Türkiye’nin Avrupa Birliği de dahil olmak üzere tüm dünyaya 4.6 milyon ton yaş meyve ve sebze ihracatı yaptığını belirten Dilber, bu ürünlerden sadece 6 bin tonunun geri döndüğünü açıkladı. Dilber, “Binde bir oranına denk gelen bu miktar, ürünlerin büyük çoğunluğunun kabul edildiğini gösteriyor. Bin kamyondan sadece birinin geri dönmesi, ticari anlaşmazlıklar, evrak eksiklikleri veya yol şartları gibi çeşitli nedenlere dayanıyor olabilir,” diyerek, haberlerin çarpıtılmasına dikkat çekti.
Rusya bu bildirimi yapıp bu malı içeri alıyor
Dr. Ersin Dilber, geri dönen ürünlerde pestisit ve aflatoksin gibi sorunların yalnızca yüzlerce sebepten biri olduğunu belirtti. Dilber, “Örneğin, Rusya’ya kamyonla nar gönderiyoruz. İçinden bir tane böcek çıktı diye Rusya bu ürünü geri gönderiyor. Sonra, ‘Rusya’dan narlar geri döndü, peki bu ürünler ne olacak?’ diye haber yapılıyor. Oysa Rusya, bu bildirimi yaparak ürünü tekrar içeri alıyor çünkü Akdeniz meyve sineği Rusya’nın soğuk ikliminde hayatta kalamaz,” diyerek yanlış bilgilendirmelere dikkat çekti. “İade edilen ürün yok ama bunu bile haberleştiriyorlar,” şeklinde konuşarak, medyanın çarpıtma yaptığına vurgu yaptı.
56 bildirimin 17 tanesini ben Amerika menşeili fıstıklardan almışım
Dr. Ersin Dilber, 2024 yılında fıstıkla ilgili 56 bildirim aldıklarını belirterek, Türkiye’deki Antep fıstığı ile Siirt fıstığı arasında aroma, kalite ve fiyat bakımından farklar bulunduğunu ifade etti. Dilber, “Aynı şekilde Türk Antep fıstığı, Amerika, İran ve Suriye fıstıklarıyla da farklılık gösteriyor,” diyerek, Türk fıstığının kendine özgü özelliklerini vurguladı. Ayrıca, “56 bildirimin 17’sini ben Amerika menşeli fıstıklardan aldım,” diyerek, yurt dışı kaynaklı fıstıklarda yaşanan sorunlara dikkat çekti. Gıda güvenliği denetimlerine de değinen Dilber, Türkiye’nin tarımsal ihracatta Avrupa’nın en büyük üreticilerinden biri olduğunu belirterek, ülkemizin bu alandaki güçlü konumunu öne çıkardı.
-
Bursa’nın İki Önemli Markasından Güç Birliği
-
İsmail Hakkı Bursevi 300.yıl vefat töreni sergisi gerçekleşti
-
Asgari Ücretlileri Kızdıracak Açıklama
-
Vergi sisteminde yeni düzen
-
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni bir dönemin arifesindeyiz”
-
Suriye Milli Ordusundan PKK’ya ağır darbe!