13° Açık

Hamas’tan dikkat çeken karar!

| Haber Girişi: 22 Ekim 2024 10:42 | Son Güncelleme: 22 Ekim 2024 10:42 A A
Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye ve Yahya Sinvar’ın İsrail tarafından öldürülmesinin ardından, örgütün yönetim yapısında önemli değişiklikler ortaya çıkmaya başladı. Gazze’de yıllardır süren ablukaya ve 7 Ekim’den bu yana yaşanan şiddete rağmen, Hamas’ın yeni bir lider atamayacağı ve örgütün bir idari komite tarafından yönetileceği iddiaları gündemde.

Yerine kimse atanmayacak

Hamas’ın son Siyasi Büro Şefi Yahya Sinvar’ın İsrail tarafından öldürülmesinin ardından, örgütün geleceği hakkında önemli bir gelişme yaşandı. Hamas kaynaklarına göre, Sinvar’ın yerine yeni bir lider atanmayacak; bunun yerine, mart ayında planlanan seçimlere kadar Katar’ın başkenti Doha merkezli bir idari komite tarafından yönetileceği iddia edildi. Bu komitenin, “savaş ve istisnai koşullar sırasında grubun planlarını yönetmek” ve “stratejik kararlar almak” gibi görevleri üstleneceği belirtildi. Komite, Gazze Temsilcisi Halil el-Hayya, Batı Şeria Temsilcisi Zaher Caberin, Yurtdışındaki Filistinliler Temsilcisi Halid Meşal, Şura Danışma Konseyi Başkanı Muhammed Derviş ve ismi güvenlik gerekçesiyle açıklanmayan bir siyasi büro sekreterinden oluşuyor. Tüm üyelerinin Katar’da bulunduğu kaydedilirken, kamuoyuna açıklanmamak şartıyla temsili bir lider belirleme ve Hamas’ı bu idari komite aracılığıyla yönetme seçeneğinin de değerlendirildiği ifade edildi.

Ev tank ateşiyle vuruldu

Bir yılı aşkın süredir ABD’nin desteğiyle aranan Sinvar’ı bulabilmek için istihbarat ağının yanı sıra teknolojik gözetleme cihazları dahil her yöntemi deneyen İsrail ordusunun Hamas liderini planlı bir suikastla değil tesadüfen öldürdüğü ortaya çıktı. Gazze’nin en güneyinde yer alan Refah’ta bir İsrail işgal devriyesiyle tesadüfen karşılaşan Yahya Sinvar, çatışmaya girdi. Bir eve giren Hamas liderinin yeri insansız hava aracıyla tespit edildi, bu Sinvar’a ait son görüntü olarak kayıtlara geçti. Ev tank ateşiyle vuruldu, işgal askerleri çatışma bölgesine yeniden döndüğünde cesetlerden birinin Hamas liderine benzediğini fark etti.

Hava saldırısında hayatını kaybetti

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Tahran’da kaldığı konutuna düzenlenen suikast sonucu hayatını kaybetti. Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, Heniyye’nin yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın görevi teslim törenine katılmak için Tahran’da bulunduğu belirtildi. Heniyye’nin, İsrail ordusunun tören sonrası Tahran’daki konutuna düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybettiği aktarıldı.

Gündem - 10:42 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.
MKS - Marmara Kimya Sanayi Borusan Liberal