Asgari Ücret Zammından Ehliyet Fiyatları da Nasiplendi!
Gazeteabc/ Haber: Adiviye ElbaşAsgari ücretin artırılması ile birlikte başta gıda ve enerji olmak üzere birçok alanda zamlar peş peşe gelmeye başladı. Bu zamlardan ehliyet fiyatları da nasibini aldı. Ehliyet almak için gereken tüm harcamalar, eğitime katılım, yazılı ve direksiyon sınavı ücretleri ile birlikte toplamda yüzde 45 veya 50 oranında bir artış yaşandı.
Yüzde45 ile 50 oranında bir zam yapıldı
Bursa Heykel Sürücü Kurusu Kurum Müdürü Nilay Kutlucan ile yaptığımız röportaj’da Nilay Hanım bizlere: “2024 ve 2025 yılları arasında ehliyet fiyatlarında ne kadar bir artış olduğunu merak ediyorsunuz. Ortalama yeniden değerleme oranı %45 ile %50 arasında bir zam olduğunu gösteriyor. Geçen yıla kıyasla 2025 yılı kurs ücretleri, Bursa için şu anda tavsiye edilen fiyat B sınıfı için 22.000 lira. Ancak kurumlar, sertifika türlerine göre farklı fiyatlar belirliyor. Örneğin, motosiklet kurs ücretleri farklıdır ve A1, A2, A sınıfları olarak ayrılmaktadır. B sınıfında ise B manuel ve B otomatik farklı fiyatlandırmalara sahiptir. Ağır vasıta sınıflarında C sınıfı (kamyon), D sınıfı (otobüs) ve CE sınıfı (tır) bulunmaktadır. Tüm bu sınıfların zam oranı, bir önceki yıla göre %45 olarak açıklanmıştır.” dedi.
Genelde B sınıfı ehliyette kayıt alıyoruz
En çok hangi ehliyet türlerinde kayıt alıyorsunuz? sorusuna Nilay Hanım: “Genelde B sınıfı ehliyette kayıt alıyoruz. Son yıllara kıyasla otomatik vites kayıt oranlarımız da artmış durumda. Önceki yıllarla karşılaştırıldığında, otomatik vitesli araçlara olan ilgi artmıştır.” dedi.
Yaklaşık iki buçuk ila üç ay sürmektedir
Ehliyet alım sürecinin ne kadar sürdüğünü sorduğumuzda ise: “Ortalama aday, iki sınavda da ilk hakkını kullanarak başarılı olduğunda, ehliyetine kavuşması yaklaşık iki buçuk ila üç ay sürmektedir. Her ayın 10’unda kayıtlar alınıyor ve teorik eğitim süreçleri başlıyor. Adaylarımıza toplamda 34 saat teorik eğitim veriyoruz. Bu eğitimler, ortalama sekiz günde tamamlanıyor. Ay sonunda yazılı sınava giriyorlar, kayıt oldukları ay sonunda veya bir sonraki ayın başında. Adaylar, elektronik sınavdan başarılı olduktan sonra direksiyon eğitimlerini planlıyoruz. Bu eğitim, akan trafikte 14 saat sürmektedir. Sonrasında, adaylar direksiyon sınavına giriyor. Her iki sınav için de adayların dörder hakkı bulunmaktadır. Yani, adaylar yazılı sınavda dört kez, direksiyon sınavında da dört kez şanslarını deneyebilirler. Dört hakkını dolduran adayın dosyası kapanmakta ve yazılıda başarısız olan aday, direksiyon aşamasına geçemeden süreci tamamlamış olmaktadır. Bu durumda, aday tekrar kayıt açtırmak zorunda kalmaktadır.” dedi.
-
Tayland’da Türkler Linç Edildi!
-
Abartmayın artık
-
Ünlü Gıda Şirketi İflas Bayrağını Çekti
-
Bitcoin fiyatında düşüş!
-
Ekrem İmamoğlu: “Bir Akıl Tutulması Yaşanıyor”
-
İtalyan Şefin Oğluna Bıçaklı Saldırı