Açık

Bursa’da SES’ten Bursa Şubesi Sağlık Bakanlığı’nın Vardiya Sistemi’ne tepki

| Haber Girişi: 16 Ocak 2025 15:14 | Son Güncelleme: 16 Ocak 2025 15:14 A A

Gazeteabc/ Haber: Adiviye ElbaşSES Bursa ŞubesiSağlık Bakanlığı tarafından Duaçınarı Ağız ve Diş Sağlığı önünde Bursa Şubesi Sağlık Bakanlığı’nın Vardiya Sistemi’ne tepki göstermek için basın açıklaması gerçekleştirdi.SES Bursa Şubesi Eş Başkanı Alican Özden gerçekleştirilen açıklamada: “Bizler bugün burada Duaçınarı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde ‘Kaydırılmış Mesai’ adı altında hayata geçirilmeye çalışılan uygulamalara karşı toplanmış bulunuyoruz. Duaçınarı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde Sn. Başhekim tarafından; Hekimlere ve diğer sağlık emekçisi arkadaşlarımıza, herhangi bir resmi tebliğ yapılmaksızın sadece şifahi bilgilendirme yapılarak yeni çalışma listelerinin hazırlandığı ve 20 Ocak Pazartesi Günü itibariyle 15.00 ve 23.00 saatleri arasında ‘Kaydırılmış Mesai’ sisteminin hayata geçirileceği söylenmiştir.
Söz konusu işlem ve tasarruf; ilgili hastanede çalışan sağlık emekçilerinin hem temel hak ve kazanımları açısından hem de ailevi yükümlülükleri açısından haklı kaygılar yaşamalarına neden olmuştur. Arkadaşlarımız, idareye bu konudaki görüşlerini aktarmasına rağmen tamamen antidemokratik bir tutumla süreç oldubittiye getirilmektedir.Öncelikle ‘Mesai Kaydırma Yolu ile Görevlendirme’ şeklindeki bir çalışma rejimi ne insani, ne haklı ne de hukuki bir sistemdir. Nitekim Anayasanın 18. Maddesinde ‘hiç kimse zorla, yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılmayacaktır’ denmektedir. Anayasanın 49. Maddesinde ‘Devlet, her durumda çalışanlarını korumak, yaşam standartlarını yükseltmek ve çalışma barışını sağlamakla ‘yükümlü kılınmıştır. Anayasanın 50. Maddesi ise Dinlenmek, çalışanlar için temel bir hak olarak tanınmıştır. Yine Anayasanın 128. Maddesinde Kamu Çalışanlarının hak ve yükümlülükleri, görev ve yetkileri ile özlük işlerinin, idari makamların tek yanlı işlem ve tasarrufları yerine, doğrudan kanunla düzenlenmesi de temel bir Anayasal kural kılınmıştır.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, Kamu çalışanlarının haftalık çalışma saatlerini ve çalışma günlerini belirlemiştir. Bunun yanında olağan mesai saatleri dışındaki çalışmaların ‘fazla çalışma’ ve ‘nöbet’ kurumları ile karşılandığı ve bu durumda yapılan çalışmaların ‘izin ve fazla çalışma ücreti’ şeklinde karşılanabileceği belirlenmiştir. Buradan da anlaşılacağı üzere 657 sayılı Kanunda ‘Mesai Kaydırma Yoluyla Görevlendirme’ şeklinde bir çalışma rejimi bulunmamaktadır.Sağlık Bakanlığı Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nde Poliklinik ve tedavi hizmetlerinin mesai saatleri dışında verilebileceğine dair hüküm bulunmakla birlikte her durumda, personelin mesai başlama ve bitiş saatlerinin, hizmetin ve mahallin özelliği ve kurum personel kadrosu göz önüne alınarak ilgili kanunlara göre valilikçe belirlenebileceği gibi mesai dışı çalışma saatlerinin de asıl olarak ‘nöbet’ uygulaması ile karşılanacağı öngörülmektedir. Yine bu Yönetmelikte ‘Mesai Kaydırma ile Görevlendirme’ şeklinde bir çalışma rejimine yer verilmemektedir. Hayata geçirilmek istenen sistem, temel hak ve özgürlüklerini göz ardı eden keyfi bir uygulamadır. Hekimlerimizin ve diğer sağlık emekçisi arkadaşlarımızın, kişisel ve sosyal yaşamlarını zedeleyecek, aile yaşantılarını sarsacak, tek ebeveynli ailelerin çocuklarının ise güven ve bağlanma sorunları yaşanmasına neden olacaktır. Bilindiği üzere ülkemizde, 2025 yılı, Aile Yılı olarak ilan edilmiştir. Peki Duaçınarı Diş Hastanesinde ve diğer Sağlık Bakanlığına bağlı kurumlarda, emekçilerin aile yaşantıları neden öncelenmemektedir? Tek ebeveynli aileler, güvenlik riski nedeniyle hava karardıktan sonra çalışması mümkün olmayan arkadaşlarımız bu hesaplamalara katılmış mıdır? Kaydırılmış mesaiye kalan arkadaşlarımızın ailelerinin başına gece bir şey gelirse sorumlusu kim olacak?
Yeter artık. Bizler yorulduk! Tükendik!Arkadaşlarımız daha üniversite yaşantılarında öz kıyım riski yaşıyorlar. Sizler gibi anti demokratik tutum gösteren idareciler ve yasa koyucular yüzünden canlarımız gidiyor. Sağlık emekçileri genç yaşlarda kalp krizi geçiriyor. Fakat sizler, kanunlara aykırı yönetmeliklerinizi sağlık emekçilerinin üzerinde zor aygıtı olarak kullanmaya devam ediyorsunuz. Haksız uygulamalarınıza kılıf uydurmaya çalışıyorsunuz. Bizler burada günde ortalama 1100 hastayı muayene ediyoruz. MHRS randevularına dahil olmayan ve tedavileri süren hastalara gün aşırı hizmet veriyoruz. İş yükümüz arttıkça artıyor!Buradan idareye sesleniyoruz. Siz Duaçınarı Diş Hastanesinin fiziksel şartlarını iyileştirmek, çalışanların penceresiz odalarda çalışmasını engellemek, emekçilere ait bir tuvalet temin etmek yerine emekçilerin sırtına angarya işler yüklemeye çalışıyorsunuz. Burada hastane önüne kurulan Pazar yerini kaldıramayan, kurulan pazar günlerinde yaşanan riskleri bertaraf edemeyen, 6331 sayılı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunun gereklerini yerine getirmeyen idare, gücünü sağlık emekçileri üzerinde deniyor.
Duaçınarı Diş Hastanesinin bulunduğu bölge, suç oranlarının yüksek yaşandığı, çevre güvenliğinin sağlanması için ekstra güvenlik önlemleri gerektiren bir konumda bulunmaktadır. Peki burada ilgili idare, kolluk birimleri ile iletişime geçip gece mesai yapan arkadaşlarımız için bir güvenlik tedbiri talep etmiş midir? Kadın cinayetlerinin arttığı, sosyal sorunların engellenemediği bir dönemde gerekli düzenlemeler bilimden ve akıldan uzak olmamalıdır.Yukarıda bahsi geçen uygulamalar, sağlık emekçisi arkadaşlarımız açısından ciddi bir motivasyon kaybına yol açacak, iş barışı bozulacak, hekim istifaları artacaktır.
Söz konusu ‘Mesai Kaydırma ile Görevlendirme’ şeklindeki çalışma rejiminin hangi koşullarda hayata geçirileceği, emekçilere yönelik ‘görevlendirmelerin’ hangi somut, objektif, bilinir ve denetlenebilir kriterlere göre yapılacağı tamamen muğlaktır. Burada somut belirlemelerin olmaması ise olası bir ayrımcılığa ve kayırmacılığa zemin hazırlamaktadır. Ayrıca 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 101. Maddesi kapsamında hamile ve çocuklu kadın çalışanlar ile engeli çalışanlar açısından güvence teşkil edecek somut belirlemelerin en baştan yapılmamış olduğu da görülmektedir.
Bütün bu nedenlerle, ‘mesai kaydırma yolu ile görevlendirme’ şeklindeki çalışma rejiminin ‘kurumsal bir mobbing uygulamasına dönmesi öngörülebilirdir ve son derece kaygı vericidir. Söz konusu çalışma rejimi, gönüllülük esasına göre belirlenmeli, istek ve talepte bulunmayan personele bu yolda tek taraflı bir görevlendirmeye gidilmemelidir. Bu sistem Anayasal bir hak olan ‘yaşam ve sağlık hakkını’ tehlikeye atmaktadır. Sonuç olarak; ‘Mesai Kaydırma ile Görevlendirme’ şeklinde hayata geçirilmesi düşünülen ve her durumda hukuka aykırı bulduğumuz bu uygulama, ciddi hak kayıplarına ve mağduriyetlere sebep verecektir. Söz konusu işlem ve tasarrufun ivedilikle gözden geçirilerek geri alınması, hukukun ve kamu yararı ilkesinin gözetilmesini talep ettiğimizin kamuoyunu ilan ediyoruz.” dedi.

Gündem - 15:14 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.
MKS - Marmara Kimya Sanayi Borusan Liberal