GEMLİK’TE SİNEMA
Gemlik sinema ve sinema seyircisi bakımından çok şanslı bir ilçeydi. Bir çok yerde 16 mm diye tabir ettiğimiz onaltılık sinemacılık varken, Gemlik ilk dünya standartlarındaki makineyle tanıştı. 35 mm olan bu makine ilk adı Gemlik Sineması, sonraki adı Sunar Sineması, son olarak da İnci Sineması olarak bilinen, şimdiki Karagöl Market’in oradaydı.
Daha sonraları İstanbul’dan Gemlik’e gelen bir sinemacı, Gemlik Halkevi Salonu’nu sinemaya çevirmişti. Gemlik’in ilk yazlık sineması Gazhane Caddesi’nde Mustafa Korkusuz tarafından kısa bir müddet açılan Ses Sineması idi.
Hiç bir eğlencenin olmadığı güzlerde sinemacılık Gemlik’te kazanç ve cazibe kazanmış, bunun üzerine zamanın armatörlerinden Hüseyin Avci Gemlik’in en merkezi yeri olan Balıkpazarı’na, şimdiki Onur Market’in olduğu yere İstanbul sinemalarını aratmayacak; alt katı 700 kişilik, balkonlu ve localı, çatı katı 600 kişilik adı Atlas Sineması olan muhteşem bir yazlık sinema açmıştı.
İnsanların sinemaya olan bağlılığına duyarsız kalmayan Sunğipek Fabrikası, yemekhane salonunda haftanın belirli günlerinde işçilerine sinema gösterimi düzenlemeye başlamıştı.
1962 yılında yine Gemlik’in zeytin tüccarlarından Ali Şirin, şimdiki Şirin Plaza’nın olduğu yere Atlas Sineması’ndan çok daha büyük; 900 kişilik salon, 250 kişilik balkon ve 11 localı Şirin Sineması‘nı yapmıştı. Bununla birlikte Gemlik, fabrika sinemasıyla dört tane kışlık; Atlas Sineması’nın yazlığıyla da bir tane yazlık sinemaya sahip olmuştur.
Yaz sezonunda yazlık sinemaların daha çok talep görmesi üzerine, serin serin film izlemek varken kışlık sinemaya gitmek istemeyenler için Sunar ve Şirin sinemaları da buna çözüm bulmak için adım attılar. Sunar Sineması hemen arka sokağında bulunan bir bahçeyi yazlık sinema haline getirdi. Şirin Sineması işletmecileri de şimdiki Atatürk Okulu’nun bahçesine Türkiye’de bir ilk olan; masalı, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük ekranlı ve 1300 kişilik yazlık Zevk Sineması‘nı kurdular. Bununla birlikte Gemlik, dört kışlık sinemanın haricinde üç de yazlık sinemaya kavuştu.
Yukarıda dediğim gibi; Gemlik, sinema konusunda Türkiye’nin en şanslı ilçesiydi. Üç yazlık sinema da aynı mevkide, yani Balıkpazarı’ndaydı. Yaz günlerinde film bitiş saatleri aşağı yukarı aynı saatlere denk geldiğinde Balıkpazarı insan selinde ter kokardı. O yıllarda Gemlik’in nüfusunun 9-10 bin olduğunu düşünürsek, Atlas, Sunar ve Zevk sinemalarına her gece yaklaşık 3 bin kişi sinema ile eğleniyordu. Yani nüfusun yüzde 30’u her gece sinemadaydı.
Oysa şimdi?
-
Rusya’dan Suriye’ye Gözdağı
-
Meteoroloji’den İstanbul’a Uyarı!
-
Sıkıyönetim ilanı Güney Kore’yi karıştırdı!
-
Yenidoğan soruşturmasında 2. dalga operasyonu
-
Mudanya BESAŞ Satış Fabrikası Açıldı
-
İstanbul’da en fazla olayın yaşandığı ilçe belli oldu